Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Neusklađeni vrhunac spolnog čina

Ako muž i žena ne mogu istovremeno imati vrhunac, smije li se muž (za kojeg se podrazumijeva da svoje sjeme ostavlja u ženi) poslužiti dalje nekim drugim načinom (oralno, ručno) kako bi i ženu odveo do kraja jer u suprotnom žena ostaje uskračena. Hvala!


Christopher West, teolog poznat po tome što je bogatu «Teologiju tijela» svetog pape Ivana Pavla II. približio širem krugu čitatelja, pozabavio se tim pitanjem u svojoj knjizi «Otvoreno o seksualnosti i braku».

Ondje on piše:

«Budući da je muški orgazam nerazdvojivo povezan s mogućnošću začeća novoga života, muž ne smije nikada namjerno ejakulirati izvan ženine vagine. Međutim, budući da ženski orgazam nije nužno vezan uz mogućnost začeća, sve dok se on dogodi unutar ukupnoga konteksta spolnoga čina, ne mora se, moralno govoreći, dogoditi tijekom stvarne penetracije.

Idealno, orgazam žene trebao bi se dogoditi istodobno s muževljevim. Zapravo, Ivan Pavao II. u svojim je razmišljanjima o ovomu prije svojega pontifikata poticao muževe da nauče kontrolirati svoje orgazme kako bi doveli svoje žene do zajedničkoga vrhunca. Na taj altruistički način, kaže on, ostvaruje se muževljeva krjepost u službi bračnoga sklada. Zapravo, ako žena, unatoč njegovim iskrenim nastojanjima, ne postigne orgazam za vrijeme penetracije, za muškarca bi bio izraz ljubavi naknadno podraživati svoju ženu sve do vrhunca (ukoliko ona tako želi). U tomu slučaju, takvo podraživanje nije po sebi masturbacija budući da se događa u kontekstu cjelokupnoga spolnoga odnosa.»

Na drugom mjestu autor dodaje da takvo podraživanje onda može biti i oralno.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh