Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Životinje i život vječni

Što se dešava sa životinjama nakon smrti? Nisam pobornik za prava životinja, gdje oni imaju veću prednost življenja od nas ljudi, ali to su divna Božja stvorenja, koja su zaslužila biti u raju s ljudima jer su samo stvorenja bez slobodne volje. Nekada u Edenskom vrtu smo bili prijatelji, voljela bih da to opet budemo. Hvala Vam!


Evo nekoliko natuknica na temelju kojih možemo razmišljati o mjestu životinja u “novom stvorenju”:

- Knjiga Postanka sugerira da se Božja briga odnosi na sva stvorenja, posebno u pripovijesti o Noi

- Knjiga o Joni također govori o tome da je Bogu stalo i do životinja

- U Psalamima nalazimo molitve u kojima se poziva druga stvorenja da zajedno s ljudima slave Boga

- Sveti Franjo nam je također posebno posvjedočio takav način molitve i bliskost čovjeka sa životinjama i svim stvorenjem

- Sveto pismo nam govori o novom stvaranju, “novom nebu i novoj zemlji”

- Pastoralna konstitucija o Crkvi “Gaudium et spes” također govori o tome da će se u novom stvaranju, na koncu vremena “ od ropstva prolaznosti osloboditi sva stvorenja što ih je Bog stvorio radi čovjeka”

Sve ovo govori nam u prilog tome da bi živa bića kao što su biljke i životinje mogla biti dijelom i tog novog svijeta. Čini se da je i papa Franjo nedavno izjavio nešto u tom smislu.

To, međutim, nipošto ne znači da možemo smetnuti s uma temeljnu razliku između čovjeka i životinje. Ona se sastoji u tome što životinje, za razliku o čovjeka, nemaju besmrtnu dušu. Duša životinja u svom postojanju i djelovanju potpuno ovisi o tvari, i stoga tjelesnom smrću prestaje postojati. Dakle, dok se ljudima poslije smrti “život mijenja, a ne oduzima”, životinje bi eventualno mogle biti ponovno stvorene.
 
Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh