Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Home exchange

Zanima me što Vi mislite o trenutno aktualnom home exchangeu? Naime, radi se o tome, da se dvije obitelji ili dva studenta i slično, jednostavno zamijene za kuće ili sobe, pa npr. neki Parižanin dođe u Zagreb, a Zagrepčanin u Pariz, na nekoliko dana, radi turizma ili nečeg drugoga? Nije li kuća ili stan u kojem živimo naš dom, zar to može biti na takvu posudbu? Naravno da smatram da treba ugostiti potrebitog, ali ovdje se radi da se pusti nekoga u vlastiti dom, dok me nema? Ne može li se na taj način prenijeti i zlo (npr. ako se na taj način dogodi blud u nečijoj kući, koja je do tada bila kuća molitve i blagoslivlanja)? Nije li to loše  gospodarenje onim što nam je Bog podario? Hvala Vam, Marina


Draga Marina,

Koliko mi je poznato, home exchange zamišljen je kao način da se bez troškova smještaja putuje u željena odredišta. Umjesto da se plaća smještaj, ta se usluga kompenzira jednakom protuuslugom.

Godišnji odmor je nešto po sebi dobro i korisno. Uostalom, vjerojatno si ga inače mnogi i ne bi mogli priuštiti, kad ne bi koristili home exchange. U činjenici da se nekome kratkoročno ustupa korištenje vlastitog doma također po sebi nema ništa loše.

Međutim, imaš pravo kada u takvom aranžmanu primjećuješ i moguće nedostatke. Kao što se teoretski može dogoditi da nas netko pokrade, tako bi možda mogao u našoj kući zazivati i duhove, ili pak pijančevati i bludničiti... Ukoliko je dom kao neki hram obiteljske Crkve, jasno je da će ga vjernici, ako i primaju druge u svoju kuću, nastojati zaštititi od takvih i sličnih ponašanja.

Međutim, vjerujem da se i prilikom korištenja spomenutim oblikom «razmjene domova» može postaviti određene uvjete, odnosno da uvijek postoji mogućnost pažljivijeg odabira partnera za takav dogovor.

U molitvi uvijek valja odvagati moguće gubitke i probitke i na kraju se opredijeliti za ono što se smatra boljim.

Btb,
don Damir
Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh