Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Lijenost

Znam da lijenost spada u sedam glavnih grijeha i zbog toga se jako brinem. Naime, pala sam veliki ispit na fakultetu i zbog toga imam poteškoća s nastavljanjem studija. Muči me grižnja savjesti što nisam kvalitetno iskoristila vrijeme i što sam bila jako lijena i nije mi se dalo učit. Sad dodatno opterećujem roditelje financijski, a i psihički jer sam im govorila kako se za ispit spremam. Ne samo da sam bila lijena, već sam i lagala sve oko sebe kao i sebe samu. Zanima me koliko je lijenost zaista težak grijeh? Unaprijed hvala na odgovoru.


Poštovana!

Ako čovjek svjesno i slobodno čini neko ozbiljno zlo, onda je to teški grijeh. Nazivamo ga i smrtnim, jer njime gubimo život milosti što smo ga dobili na krštenju, odnosno tako griješeći postajemo duhovno mrtvi. Kao takvi možemo primiti samo sakrament primjeren duhovno mrtvima, a to je ispovijed, koja predstavlja uskrsnuće naše duše.

Manje je važno kako konkretno činimo zlo – propustom ili djelovanjem, krađom, laganjem ili bludom... Grijeh je grijeh, a pakao je pakao – načelno ista sudbina za sve nepokajane teške grešnike: za bludnike i za lopove, za proždrljivce i za ljenivce... Uostalom, kao što su kreposti uvijek međusobno povezane, tako je to i s grijesima – jedan nikad ne dolazi sam, nego vuče za sobom cijelu «ekipu». I ti sama primjećuješ kako se tvojoj lijenosti brzo pridružilo laganje, tu je odmah i neopravdano financijsko opterećenje što se može smatrati bliskim krađi, itd.

Zato, ako želimo živjeti slobodom djece Božje, ne možemo biti navezani niti na jedan grijeh, a posebno ne na jedan od sedam glavnih – oholost, zavist, škrtost, bludnost, neumjerenost u jelu i piću, srditost i, dakako, lijenost. Loše navike je, doduše, nemoguće iskorijeniti preko noći. Ipak, uz Božju pomoć i ustrajnu duhovnu borbu, unatoč povremenim padovima, moguće je osloboditi se ropstva grijeha i živjeti «punim plućima».

Na tom putu želim ti od srca puno uspjeha.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh