Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Zašto rađati u 'teškim' vremenima

Hvaljen Isus i Marija don Damire!
Zanima me što odgovoriti na pitanje: "Zašto rađati djecu u ovakvom vremenu punog straha, nečovještva, bijede...?"
To me pitala osoba koja ima jedno dijete i rastavljena je. Zaboli je kada svećenici govore o tome kako treba rađati djecu, inače ćemo izumrijeti...
Pitanje je, zašto rađati u ovakvom vremenu i to zbog izumiranja kada ćemo svejedno umrijeti? Od srca zahvaljujem.


Uvijeke!

Prva Božja riječ ljudima bila je «Plodite se i množite i napunite zemlju!». Naš Bog je Bog života – kao što je dao dar života nama po našim roditeljima, tako po nama, odnosno onima od nas koje poziva na ženidbu, želi također dati novi tjelesni život.

Svaki je čovjek Božja slika i Božje dijete, te je pozvan biti «dioničarem božanske naravi», kako čitamo u Petrovoj poslanici. Sv. Atanazije izrekao je to još snažnije – Bog je postao čovjekom da bi čovjek postao bog. Sv. Irenej će pak reći da je živi čovjek slava Božja.

Svi ovi izrazi upućuju nas na veličinu dostojanstva svakoga čovjeka. Iz Svetog pisma također znamo da je konačno određenje, odnosno poziv čovjeka vječno blaženstvo u zajedništvu s Bogom, anđelima i svetima.

Jednostavno, Bog u rasipnosti svoje ljubavi želi razdijeliti što više tih «paketa milosti» što ih on daje svakome čovjeku. Želi da što više ljudi sudjeluje u njegovom životu i njegovoj slavi.

Dakako da ekonomska ograničenja ostaju stvarnost s kojom treba računati. Međutim, ona su također i ispit naših prioriteta i naše usklađenosti s Božjom voljom – koliko će nam biti važna materijalna udobnost, a koliko sam dar života? Onima koji su, po Božjem nadahnuću, bili otvoreni životu, Bog je redovito proviđao sve što je potrebno za dostojan život. Uistinu je mnogo takvih svjedočanstava.

Pitanje «zašto rađati kada ćemo svejedno umrijeti» potpuno je promašeno – naš se život tjelesnom smrću mijenja, a ne oduzima. Svako začeto ljudsko biće živjet će vječno.

Darovati život – bilo tjelesni, bilo duhovni, jedan je od najvećih izraza čovjekova dostojanstva i njegove sličnosti s Bogom – Životvorcem.

Istina je da je danas teško odgajati djecu – i materijalni i duhovni uvjeti prilično su teški. Sigurno je da savršen roditelj ne postoji, da se neke obitelji ne održe i da uvijek postoji mogućnost da neko dijete i «zaluta». Sve to ne mijenja osnovni Božji plan za ovu planetu, a to je da je ispuni «božanskim naraštajem» (Mal 2,15).

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh