Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Trudnoća, bolest i spolni odnosi

Poštovani, muž i ja smo 4 g. u braku. Sad sam trudna i imam infekciju ureaplasmom koja se jako dugotrajno liječi, a može biti opasna za dijete. U preporukama za liječenje piše da oboje trebamo uzimati antibiotik i da je dozvoljen samo seks s kondomom. I sad ne znamo što je pametno. Da li je u takvoj situaciji opravdan seks s kondomom ili se trebamo, ako treba, i veći dio trudnoće suzdržavati od seksa jer liječenje može trajati jako dugo? Suzdržavanje nam teško ide, pogotovo mužu... Unaprijed hvala za vaš odgovor!


Pozdrav!

Nažalost, često liječnici koje susrećemo ne obraćaju dovoljno pažnje na moralno-etičke aspekte pojedinih čina koje savjetuju. Tako nije rijedak slučaj ni da se u brojnim slučajevima preporučuje pobačaj, a  kontracepcija se uzima zdravo za gotovo. Tim je više za pohvalu Vaše nastojanje da svoje ponašanje uskladite s Božjom voljom, radije nego da odmah posegnete za najjednostavnijim «rješenjem».

U crkvenom učiteljstvu, međutim, ne postoji mjesto koje bi se bavilo ovim specifičnim problemom, barem koliko je meni poznato. Međutim, postoje načela koja formiraju savjest i usmjeravaju u traženju pravoga rješenja.

Moralna teologija uči da bračni čin ima dvije svrhe: sjedinjenje bračnih drugova i prokreaciju. Nikada nije dopušteno svojevoljno isključiti jednu od njih.

Uporaba kondoma, dakako, onemogućuje ovo naravno sjedinjenje.

Pojedini teolozi, međutim, nastoje pronaći rješenje koje bi zadovoljilo i moralne zahtjeve bračnog čina i zdravstvene obzire koje spominjete. U tom smislu neki od njih predlažu upotrebu probušenoga kondoma, kako bi ipak došlo do inseminacije. No, drugi kritiziraju ovaj prijedlog, prvenstveno zato što ni kondom nije u zdravstveno-higijenskom smislu potpuno «čist», a i dovodi se bračne parove u napast da ga počnu koristiti bez obzira na zdravstveno stanje.

Drugi predlažu uzdržljivost u periodu trudnoće, odnosno rizika za zdravlje djeteta, što je u moralnom smislu načelno najbolje rješenje.

Nadalje, preporučam da se što bolje raspitate i glede medicinskih aspekata svoga stanja. Koliko mi je poznato (a konzultirao sam ginekološku struku), utjecaj spolnih odnosa na takve infekcije nije znanstveno potvrđen. Stoga i preporuka o korištenju kondoma predstavlja više osobno mišljenje i pretpostavku nego pravi stručni savjet. Naime, ukoliko je trudnoća normalna, a trudnica nema drugih bolesti, sluz koju tijelo žene luči trebala bi biti sasvim dostatna zaštita od bakterijske infekcije.
   
Vjerujem da ćete uz što više prikupljenih informacija u molitvi doći do konkretnog rješenja koje će biti u skladu s dobrom savješću. Nadam se da će i ovaj odgovor tome doprinijeti.

BVB,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh