Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Maria Valtorta i Božji naum za spolni čin

Hvaljen Isus i Marija,
Nedavno sam razgovarao o temi tjelesnog odnosa prije istočnoga grijeha. Neki su tvrdili „da nije došlo do istočnoga grijeha ne bi danas bilo tjelesnog odnosa“ i argumentirali to izjavom Isusa Krista u knjizi Marije Valtorte "da je Bog stvoriteljski čin ostavio ustvari samo za sebe“, tj. da bi Bog to radio na neki drugi način nego što se danas radi ali da današnji tjelesni odnos ipak nije grešan jer ga je Bog, (nakon prvoga grijeha) „ipak“ dozvolio?
Moje razmišljanje je suprotno tome. Mislim da je Bog od početka zamislio tjelesni odnos između muškarca i žene. Možda bi to danas „izgledalo“ tj. „osjećalo" bi se drugačije da nije došlo do prvoga grijeha, ali mislim da bi ipak bio tjelesni.
Zamolio  bih vas za odgovor na ovo pitanja.Veliko HVALA.


Uvijeke!

Kršćanski nauk o braku i spolnosti utemeljen je uvelike na prvoj biblijskoj knjizi, Knjizi Postanka. Naime, u prvom izvještaju o stvaranju stoji: Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih. I blagoslovi ih Bog i reče im: »Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite!» (1,27-28). Ovo je bilo prije čovjekova pada u grijeh, dakle spada u izvorni Božji naum. Valtortini spisi, uistinu, tvrde da je Bog njihovo sudjelovanje u stvaranju zamislio na drugi način, ne putem tjelesnog, spolnog jedinstva. Međutim, ta teorija praktički je neodrživa u svjetlu onoga što govori drugi izvještaj o stvaranju, također opisujući stanje prije grijeha:  
“Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno tijelo” (2,24). Ovo “jedno tijelo” ne može biti jasnije rečeno i kroz cijelu je judeokršćnsku tradiciju shvaćano kao uspostava one stvarnosti koju nazivamo ženidbom ili brakom, a koju je Gospodin Isus uzdignuo na dostojanstvo sakramenta.

Takav nauk potvrđen je i u najvišim izrazima crkvenoga Učiteljstva. Tako Veliki katekizam sv. Pija X. kaže o sakramentu ženidbe: «Ženidbu je ustanovio sam Bog u zemaljskom raju». Suvremeni Katekizam Katoličke Crkve u broju 1603 donosi isti nauk: "Intimna zajednica bračnog zivota i ljubavi, koju je Stvoritelj utemeljio i providio vlastitim zakonima, sazdaje se ženidbenim ugovorom (...) Sam je Bog začetnik ženidbe". Zvanje za ženidbu upisano je u samu narav muškarca i žene kakvi su izašli iz ruke Stvoriteljeve.”

U tom smislu sasvim ste ispravno shvatili Teologiju tijela. Što se pak tiče Valtortinih spisa, oni su više puta i na više načina obilježeni kao teološki problematični, te su najviši crkveni službenici, među kojima vrhunski teolog kardinal Joseph Ratzinger – kasniji papa Benedikt XVI, ukazivali na to da se Spjev o bogočovjeku ne može smatrati nadnaravnim u porijeklu, te da Index zabranjenih knjiga (na kojem se našao i ovaj Spjev) zadržava svoju moralnu snagu iako službeno više ne postoji.

Uz zaziv Božjeg blagoslova upućujem Vama i obitelji srdačan pozdrav u Gospodinu!

don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh