Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Liječenje preuranjene ejakulacije

Hvaljen Isus i Marija!
Zanima me koje su katolički prihvatljive metode liječenja preuranje ejakulacije kod muškaraca? Naime, koliko sam po internetu pročitao neke su vezane za terapijsko liječenje tipa nekakvim tabletama, a neke druge više nekakvim fizičkim vježbama, gelovima i sl. Možete li mi malo rasvijetliti tu temu? Unaprijed se zahvaljujem!


Uvijeke!

Katolički su prihvatljive sve medicinski učinkovite metode koje ne impliciraju moralno neprihvatljive čine poput, primjerice, masturbacije.

Kao što i sami primjećujete, uzroci, a onda i tretmani ove disfunkcije mogu biti različiti. Valja istaknuti da je velik postotak slučajeva preuranjene ejakulacije povezan s utjecajem psiholoških faktora poput stresa, strahova vezanih za intimnost, loših iskustava na području spolnosti i tome slično.

Osobito u tom pogledu može pomoći kršćanska molitva razmatranja, opraštanja, prihvaćanja, ozdravljenja... Za takav sustavan rad osobito su prikladne duhovne vježbe svetoga Ignacija, duhovno vodstvo, sudjelovanje u molitvenoj zajednici i psihoterapija kod kršćanskog psihoterapeuta. Dakako da se ovi elementi mogu i kombinirati, dapače, to je preporučljivo. Budući da su u korijenu različitih duhovnih rana u principu grijesi u smislu zatvaranja za ljubav, u tom procesu neizostavnu ulogu ima i sveta ispovijed. U svakom slučaju, taj rad na duhovno-duševnom području mora biti praćen osobnom molitvom u najširem smislu riječi.

Antidepresivi koji se često koriste za tretman preuranjene ejakulacije također ukazuju na to na taj psihološki, a onda – dublje od toga – duhovni problem.

S čisto fizičkog aspekta preporučuju se, kako i sami primjećujete, vježbe kao što su primjerice ove: http://www.kegelexercisesformen.com/

Farmaceutski preparati s lokalnom primjenom također nisu isključeni, dapače.

Bvb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh