Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Brak između rođaka

Poštovani Don Damire,
Trenutno sam u jako teškoj situaciji. Upoznala sam dečka, hodamo već par mjeseci i nedavno smo saznali da smo rođaci. Po priči naših roditelja naše prabake su bile sestre! Mi smo u jako velikom šoku, nismo mogli zamisliti da bi se baš nama to moglo dogoditi. Moje pitanje glasi jesmo li mi rođaci u četvrtom koljenu onda? I dali crkva odobrava brak između četvrtog koljena? Možemo li se vjenčati i jeli to uopće dopušteno? Unaprijed se zahvaljujem.Poštovana,

na vašu situaciju primjenjuju se slijedeći propisi Zakonika kanonskoga prava:

«Kan. 108 - § 1. Krvno srodstvo računa se po linijama i stupnjevima.
   § 2. U pravnoj liniji toliko je stupnjeva koliko rođenja, ili koliko je osoba, pošto se oduzme korijen.
   § 3. U pobočnoj liniji toliko je stupnjeva koliko je osoba u objema linijama skupa, pošto se oduzme korijen.»

Uglavnom, po tome bi ti i tvoj dečko bili u osmom stupnju srodstva u pobočnoj liniji. U četvrtom stupnju srodstva su djeca braće i sestara (npr. Luka i Petra su brat i sestra; Lukin sin je u četvrtom stupnju srodstva s Petrinom kćeri).

Nadalje:

«Kan. 1091 - § 1. U pravoj liniji krvnoga srodstva nevaljana je ženidba među svim precima i potomcima, bilo zakonitim bilo naravnim.
   § 2. U pobočnoj liniji nevaljana je sve do četvrtoga koljena (stupnja) uključivo.
   § 3. Smetnja se krvnoga srodstva ne umnožava.
   § 4. Neka se nikad ne dopusti ženidba ako ima ikakve dvojbe da su stranke krvno srodne u nekom stupnju prave linije ili u drugom stupnju pobočne linije.»

Dakle, ova ženidbena zapreka se na vas kao srodnike u osmom stupnju ne odnosi. Drugim riječima, po kanonskom pravu vaše srodstvo ne onemogućuje vam sklapanje braka.

Btb,
don Damir  Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh