Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Simbolika broja 13

Dragi don Damire,
silni ljudi spominju broj 13 kao uvjetno rečeno nesretan broj i navode da je to stav Crkve. Uvijek me to morilo jer sam rođena na dan 13., živim u ulici pod brojem 13., moja vjenčana kuma je isto u broju 13. i tako dalje. Ne mogu reći da ikakve loše okolnosti imam zbog učestale pojavnosti broja 13 u mom životu. No, oduvijek me zanimalo da li je to uistinu stav Crkve, te što uopće Crkva misli o brojevima? Unaprijed hvala.


Poštovana,

Hvala ti na ovom jako zanimljivom pitanju.

Činjenica je da u Svetom pismu nalazimo određenu simboliku brojeva. Tako u Knjizi Otkrivenja čitamo:

«U ovome je mudrost: u koga je uma, nek odgoneta broj Zvijeri. Broj je to jednog čovjeka, a broj mu je šest stotina šezdeset i šest» (Otk 13,18).

Nadalje, u Izl 15,27 spominju se 12 izvora i 70 palmi, što se nerijetko tumači kao slika 12 apostola i 70 učenika Isusovih, a  u kontekstu samog starozavjetnog Izraela to se odnosi na 12 patrijarha i 70 starješina. Također se u Matejevom evanđelju Isusovo rodoslovlje dijeli na skupine od 14 (što je numerička vrijednost imena «David» - Isus je sin Davidov koji će vladati zauvijek – vidi 2 Sam 7,12-13).

Inače je 1 obično simbol Božjeg jedinstva, 2 dviju Kristovih naravi, 3 Presvetog Trojstva, 4 evanđelista, 5 rana Kristovih, 6 stvorenja, 7 potpunosti i Duha Svetoga, 8 uskrsnuća, 9 anđeoskih korova, 40 je broj iskušenja, a 1000 vječnosti, odnosno neizmjernog...

Gdje je u svemu tome broj 13?

Ne može se preštujeti da je to Judin broj, broj trinaeste osobe na posljednjoj večeri. U tom smislu 13 se odnosi na izdaju i nesreću. Također je u Knjizi o Esteri dan određen za uništenje Židova bio 13. dan mjeseca adara. Međutim, ovdje dolazimo do zanimljivog zapleta.

Naime, 13. dan mjeseca adara spominje se u Knjizi o Esteri 6 puta, a znamo a je Estera pralik Blažene Djevice Marije. U tom smislu nipošto nije slučajno da se Marija ukazivala u Fatimi upravo 13-og u mjesecu tijekom šest mjeseci. Kao što Estera pretvara nesretni 13-i dan određen za uništenje u dan spasenja, tako i Marija svojim ukazivanjem upravo 13-og u mjesecu najavljuje svoj trijumf nad zlom, koji je najavljen još u Post 3,15, osobito u latinskom prijevodu Biblije - Vulgati.   

Na tom tragu možemo pratiti još neke zanimljivosti – sestra Lucija, vidjelica iz Fatime, umrla je 13.2. 2005. Osim samog dana u mjesecu, zbroj svih ovih znamenki također je upravo 13 (1+3+2+2+5). Sveti Ivan Pavao II., koji je bio izrazito marijanski papa, ranjen je na blagdan Gospe Fatimske 13.5.1981., a umro je 2.4.2005. Opet, zbroj znamenki ovog datuma daje upravo broj 13 (2+4+2+5).

Moglo bi se reći da je po svim tim znakovima Marija na neki način «posvojila» broj 13 i osobito ga označila kao broj koji označava njenu pobjedu nad zlom.

Tako broj 13 na simboličkoj razini negdje «pliva» između Jude i Marije, a u kojoj ćemo se od te dvije uloge i značenja mi naći, ovisi samo o našoj suradnji s Božjom milošću.  

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh