Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Pretjerani strah od pakla

U zadnje vrijeme imam izražen strah od pakla. Noću ne mogu spavat zbog straha da ne završim tamo. Jednom sam uvrijedio Boga rekavši da bi ga poslao u pakao, a sebe stavio na čelo u raju. Iskreno mi je žao zbog toga, ali i dalje sam u strahu od Boga i mislim da mi se želi osvetiti. Isto tako u strahu sam da me svećenik ne izbaci s ispovijedi. Mislite li da sam sebi prosudio zauvijek ili ima nade za mene? Veliko hvala na vašem odgovoru. Bog vas blagoslovio.
Hvaljen Isus i Marija!

Isus je rekao svetoj Faustini da i prema najbjednijim dušama on samo želi biti milosrdan i da što je duša grešnija, ima tim prije pristup njegovom milosrđu. Također je potvrdio da je njegovo milosrđe neizmjerno veće od svih grijeha svijeta.

Nađi utjehu u ovim riječima i znaj da nikad ne smijemo očajavati nad Božjim milosrđem, kao da ono ne bi moglo ili htjelo pokriti neke grijehe.

Ispovijed je sakrament. Ta riječ izvorno znači «prisega» jer Bog u sakramentima garantira da se ostvaruje ono što se govori! Dakle, ako s istinskim kajanjem (makar i onim nesavršenim, zbog straha od pakla) pristupaš ispovijedi, vjeruj Bogu da riječi odrješenja nisu isprazne i da ništa ne može spriječiti njihovu djelotvornost.

Inače, ovo što proživljavaš – pretjeran strah od pakla – jasan je primjer demonskih napasti. Đavao ti na taj način krade mir i radost, iskrivljeno ti predstavlja Boga i na koncu te onda od njega odvaja. Nemoj to više dopuštati nego se suprotstavi neprijatelju onako kako mu se sam Gospodin suprotstavio u pustinji – Riječju Božjom. A svetopisamskih citata koji govore o Božjem praštanju i milosrđu imaš koliko hoćeš. Meni je ovo jedan od dražih:  

«Blagoslivljaj Jahvu, dušo moja,
i sve što je u meni, sveto ime njegovo!
Blagoslivljaj Jahvu, dušo moja,
i ne zaboravi dobročinstva njegova:
on ti otpušta sve grijehe tvoje,
on iscjeljuje sve slabosti tvoje;
on ti od propasti čuva život,
kruni te dobrotom i ljubavlju» (Ps 103,1-4)

Bog nije osvetoljubiv. A nisu ni njegovi službenici, jer ako bi grešnike izbacivali iz ispovjedaonice, koji bi bio smisao tog sakramenta? Ne treba zdravima liječnik, nego bolesnima!

Dakle, nisi sam sebi presudio. Samo su anđeli, zbog svoje potpune spoznaje onoga što čine, imali samo jednu šansu da se opredijele za dobro ili za zlo. Mi ljudi, koji zapravo ne znamo što činimo (kako je sam Isus rekao na križu), imamo sve do smrti priliku za pokajanje.

Neka ti Gospod udijeli to pokajanje, kao i vjeru u njegovu neizmjernu ljubav prema tebi, a tvojoj duši donese oproštenje, radost i mir.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh