Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Zašto Noa proklinje Hama?

U Postanku 9, 22-27 opisana je neobična situacija u kojoj se Noa napio i razgolitio i takvog golog ga je ugledao njegov sin Ham te je to rekao drugoj dvojici svoje braće. Ta druga dvojica (Šem i Jafet) su prekrila oca. Nakon što se Noa probudio i saznao što se dogodilo, prokleo je Hama, a blagoslovio Šema i Jafeta. Zašto je prokleo Hama?


Poštovani!

Kod drevnih naroda poštovanje prema roditeljima, a osobito ocu, bilo je vrlo izraženo. Tu je zapovijed naravnog moralnog zakona, koju poznajemo kao četvrtu Božju zapovijed, Ham prekršio otkrivajući očevu golotinju svojoj braći, izlažući tako svoga oca ruglu. Kao što je to i inače redovito slučaj u Starome Zavjetu, tako i ovdje prekršaj nije ostao bez kazne. Uostalom, i sam Gospodin Isus citira jedan kazneni propis (kasnijeg) Zakona koji također štiti četvrtu zapovijed: «Tko prokune oca ili majku, smrću neka se kazni!» (Mt 15,4).

Za nas koji živimo imajući puninu božanske objave i naglašavajući božansko milosrđe, ovaj i drugi starozavjetni događaji služe kao trajan podsjetnik na to da su grijesi i kazne koje njima zaslužujemo vrlo ozbiljna stvar. Primajući k srcu tu pouku, možemo se primjereno kajati za svoje grijehe, izbjegavati svaki grijeh u budućnosti i ne tumačiti krivo milosrđe, znajući da je naš Bog također i Bog pravednosti koji naplaćuje «svakom po djelima njegovim» (Mt 16,27).

Btb,
don Damir   Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh