Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Veza s mormonom

Poštovani,
zanima me Vaše stajalište o mormonima. Moj dečko je mormon i planiram prekinuti vezu zbog nepremostivih razlika u razmišljanjima. Naime, svaki susret završi propovijedanjem o mormonizmu, s konceptima koje ja jednostavno ne mogu prihvatiti. Priča mi o tome da će se samo mormoni spasiti, da je on vrhovni svećenik, da će jednog dana biti kao Bog i vladati vlastitim planetom i još puno nebuloza. Stalno mi govori kako bi trebali imati najmanje četvero djece, jer je Božji naum da ljudi imaju mnogo djece, a mormoni osobito moraju, jer će inače njihova religija izumrijeti.
Ima tu još puno toga, priče o izvanzemaljcima i slično. Što biste Vi napravili da ste na mojem mjestu? Ostali s takvom osobom i prihvatili njegova učenja ili jednostavno otišli? Pitanje je bitno, jer ne možeš planirati s nekim zajednički život, ako vam se razmišljanja toliko drastično razlikuju. Zahvaljujem na odgovoru.Poštovana,

tvoje je razmišljanje sasvim ispravno i razumno.  Da te citiram, «ne možeš planirati s nekim zajednički život, ako vam se razmišljanja toliko drastično razlikuju». Brak je zajednica cijeloga života, a temelj tog sveobuhvatnog zajedništva je zajednički pogled na život i svijet iz čega slijede zajednički ciljevi i prioriteti.

Ako ti je njegov pogled na svijet na momente čak i sulud (a, Bogu hvala, jest), sasvim je izvjesno da će vam zajednički život biti nepodnošljiv čim se dotaknete bilo kojeg vrijednosnog pitanja (a zapravo je svako životno područje i pitanje upravo takvo). Stoga Crkva u svim slučajevima kada katolička stranka namjerava sklopiti brak s nekatoličkom ukazuje na ove probleme, a potreban je i poseban oprost za sklapanje takvih brakova.

Također, kršćanska bi djevojka trebala imati na umu i svetopisamsku istinu da je «muž glava žene kao i Krist glava Crkve» (Ef 5,23), a taj  mužev autoritet može postati nepodnošljiv teret ako ga vrši osoba koja je tako krivo usmjerena, kao što je to slučaj s tvojim momkom.

Sama mormonska religija je nevjerojatno iskrivljena verzija kršćanstva, do te mjere da čak ni samo mormonsko krštenje Crkva ne priznaje valjanim (za razliku od protestantskih crkvenih zajednica koje imaju valjano krštenje i ženidbu, iako ne i druge sakramente). Mormonsko shvaćanje Boga, čovjeka, vječnog života i drugih bitnih sastavnica kršćanskog nauka jedva da ima neke veze s kršćanstvom kao vjerom Isusa Krista, koju su čuvali i prenosili apostoli i njihovi nasljednici – biskupi kroz cijelu povijest sve do danas.

Nešto više o njima možeš pročitati ovdje:
http://www.glas-koncila.hr/portal.html?catID=6&conID=559&act=show
http://www.glas-koncila.hr/portal.html?catID=6&conID=410&act=show

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh