Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Zašto mediji „vole“ papu Franju

Don Damire,
Isus je rekao svojim učenicima "Blago progonjenima..." i „Ako su mene progonili i vas će“. I zaista su proroci i mnogi sveci bili proganjani. Međutim, ne mogu ne primijetiti kako mediji i svijet ne proganjaju papu Franju već ga vole i prikazuju u najboljem svjetlu. Kako da to shvatim?Hvaljen Isus i Marija!

Papu Franju mediji vole jer im je vrlo dostupan, vjerojatno medijski najdostupniji papa. S obzirom na tu otvorenost, simpatične geste i slikovit, a izravan govor, ne čudi da ga simpatiziraju ne samo mediji ili određeni moćnici, već i velik dio vjernika. Tim simpatijama zasigurno doprinosi i njegovo zauzimanje za «siromašnu Crkvu za siromašne».

Valja reći i to da ta papina otvorenost daje čestu priliku da neku njegovu izjavu pojedinci izvade iz konteksta ili prenesu tako da odgovara njihovim ciljevima. Također, odgovara im ovaj papa i jer se bori protiv određenih zloporaba u Crkvi, što onda svijet koristi za blaćenje Crkve općenito. Također, vjerojatno polažu u njega nade da će biti onaj koji će donijeti revolucionarne promjene u Crkvu u smislu njenog posvjetovnjačenja, odnosno promjene nauka i na njemu zasnovanih pastoralnih praksi.

Međutim, mi kao vjernici vjerujemo u Isusovu riječ, da je posebno molio za Petra, da njegova vjera ne malakše, nego da može (kada se obrati) utvrđivati braću u vjeri. To je vrlo važan uvjet ostvarenja drugog Isusova obećanja, da Crkvu ni vrata paklena neće nadvladati.

Prema tome, vjerujem da samo trebamo biti strpljivi i da ćemo dočekati kraj ovog «medenog mjeseca», kada moćnici ovoga svijeta shvate da od njihovih očekivanja od pape neće biti ništa.

Također, progonstvo ne smijemo preusko shvaćati. Ono može doći i iz same Crkve, a ne nužno samo izvana. Nažalost, «svijet» u smislu načina života koji je protivan Bogu nije stvarnost koja se ne može naći i u samim crkvenim redovima. Tako je, primjerice, zabilježen priličan otpor papinoj reformi rimske kurije, koju Crkve po svijetu itekako priželjkuju.
 
Sve u svemu, na nama je da poštujemo legitimne poglavare Crkve, a istovremeno, dakako, imamo i pravo i dužnost iščitavati «znakove vremena».

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh