Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

„Oduhovljenje“ fetusa prema Tomi Akvinskom

Poštovani don Damire,
proučavajući temu abortusa, u nekim izvorima sam pronašla tvrdnju kako je sv. Toma Akvinski, čije se učenje uzima kao nauk Crkve, ustvrdio kako do "oduhovljenja" nerođenog djeteta dolazi 40. dana nakon začeća, te da je to kasnije Katolička Crkva promijenila. Zanima me da li je to istina i, ako je, kako i zašto je došlo do promjene? Srdačan pozdrav i Božji blagoslov.Poštovana,

u vjeri nailazimo na raznolike sastavnice. Tako imamo istine s najvišom razinom sigurnosti, nazabludive. Takve su primjerice dogme (istine koje Crkva predlaže za vjerovanje kao od Boga objavljene) i nauk crkvene vjere (istine koje su blisko povezane s božanskom objavom i nezabludivo predložene od Učiteljstva). Promjena takvih istina nije moguća, one su definirane jednom zauvijek, a ustrajno njihovo nijekanje jest hereza, koja je (u latinskoj Crkvi) kažnjiva automatskom ekskomunikacijom.

Na dnu te ljestvice istina prema sigurnosti jesu vjerojatna i uobičajena teološka mišljenja. Ona mogu biti različita, međusobno suprotstavljena i ne obvezuju vjernike na prihvaćanje. Stoga se u tim slučajevima ne radi o nauku vjere u pravom smislu. Napretkom teologije, odnosno našeg razumijevanja objave, pojedine takve formulacije mogu u određenom trenutku dobiti potvrdu crkvenog Učiteljstva (pape i biskupa u zajedništvu s njime) i tako steći viši nivo sigurnosti i obveznosti.

Tako u povijesti nisu rijetki katolici, a među njima i sveci, koji su zastupali određene stavove u suprotnosti s onima koji su kasnije proglašeni pravovjernima. Oni, međutim, u svoje vrijeme nisu bili krivovjerci: radilo se jednostavno o još otvorenim pitanjima. Međutim, jednom kad se sud Crkve o nekom pitanju definitivno donese, više nema mjesta suprotnim mišljenjima, ako je nekome stalo do toga da ostane katolikom.

Iz te perspektive treba promatrati i slučaj koji spominješ. Sveti Toma je uistinu preuzeo od Aristotela teoriju da fetus dobiva dušu kada zadobije ljudski oblik. To je bilo njegovo teološko mišljenje, uvelike uvjetovano ondašnjim stupnjem (ne)poznavanja biologije, spekulacija od koje se u njegovo vrijeme vjerojatno nije moglo bolje.  

Da se razumijemo, Crkva je oduvijek naučavala da je ljudski život svet od početka i da je pobačaj ubojstvo. Tako npr. Didache, važan spis iz prvog stoljeća piše: «Ne ubij fetus pobačajem». Crkveni koncil u Elviri 305.g. određuje zabranu pričesti do smrti za preljubnicu koja počini pobačaj, jer je «udvostručila svoj zločin». Sveti Bazilije kaže: «Ona koja namjerno uništi fetus mora platiti kaznu za ubojstvo». Primjera je još nebrojeno. Stoga se čak niti ova tvrdnja svetog Tome ne može koristiti kao argument za pobačaj.

Danas ne moramo, poput sv. Tome, toliko spekulirati o počecima ljudskog života. Moderna embriologija jasno potvrđuje da spajanjem spermija i jajne stanice nastaje čovjek.   
 
Dvije stvari ovdje posebno želim istaknuti.

Prva, da se na svetog Tomu u ovoj stvari pozivaju oni koji bez problema bacaju kroz prozor sve ostalo o čemu je isti svetac pisao, počevši od nužnosti vjere za spasenje. Licemjerje na kvadrat.

Drugo, da bilo koji pojedinac, ma koliko važan, svet i učen bio, nema vlast definiranja crkvenog nauka. To je vlast ključeva koji su izričito povjereni svetom Petru (Mt 16,19). U tom smislu tvrdnja da se stavovi Tome Akvinskoga (automatski i u svemu) uzimaju kao nauk Crkve, jednostavno ne stoji.

Završit ću citatom iz Katekizma:
2270 Ljudski život mora biti cijenjen i štićen bez ograničenja od časa začeća. Ljudskom biću moraju od prvog časa postojanja biti priznata osobna prava, među kojima i nepovredivo pravo svakog nedužnog bića na život.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh