Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Proročanstva svetog Malahije o papama i kraju svijeta

Da li su proročanstva sv. Malahije autentična?


Poštovani,

radi se o navodnoj privatnoj objavi irskom biskupu iz 12. st. koja nije odobrena od strane Učiteljstva, iako je dosta utjecajna.

Sumnju o autentičnosti osobito pobuđuje činjenica da je ovo proroštvo objavljeno tek krajem 16. st. Objašnjenje da je u međuvremenu ono bilo zaboravljeno u rimskim arhivima nije baš uvjerljivo, iako nije ni nemoguće.

Drugi razlog umanjene vjerodostojnosti je vrlo maglovit opis papa nakon kraja 16. st., za razliku od prilično jasnih opisa papa prije tog vremena. To bi se poklapalo s pretpostavkom da je spis upravo tada sastavljen – autoru bi bilo lako sastaviti opise prethodnih papa, dok bi za buduće morao biti vrlo neodređen.

Treći razlog zašto katolik ne treba biti oduševljen ovim navodnim proročanstvima jest njihovo svojstvo proricanja kraja svijeta, za što je Gospodin eksplicitno rekao da je znanje pridržano Ocu. Doduše, neki tvrde da bi između predzadnjeg i zadnjeg pape teoretski moglo biti i drugih, ali to je već prilično nategnuto tumačenje.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh