Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Prvi će biti posljednji a posljednji prvi

Hvaljen Isus i Marija!
Isus je rekao mnogi prvi bit će zadnji, i mnogi zadnji bit će prvi. Što je Isus htio reći, koja je poruka toga što je rekao?


Uvijeke!

Važan ključ za razumijevanje te rečenice daje nam prispodoba o radnicima posljednjeg sata. Tamo se govori o onima koji su vremenski stigli posljednji i tako stekli objektivno najmanje zasluge, ali su na koncu u očima domaćina završili ispred onih koji su došli rano i radili cijeli dan. Kako su zaslužni radnici izgubili svoje prvenstvo? Tako što su u svojoj zavisti prezreli domaćina koji je u svom milosrđu želio i one posljednje obilno nagraditi. Prispodoba nam na koncu jasno kaže: «Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji» (Mt 20,16).

Pouka o poniznosti iz Lk 14,7-11 kaže nam nešto slično, što možemo smatrati i dodatnim tumačenjem gore navedenoga: «Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen» (Lk 14,11). Naime, i gore navedena zavist ima u korijenu oholost.

Kada se rečenica «mnogi prvi bit će posljednji, a posljednji prvi» pojavljuje u sklopu govora o nagradi Isusovim sljedbenicima (Mt 19,27-30), može se iščitati još i ovo značenje: bit će nekih koji su se naizgled svega odrekli radi Krista i izbliza ga slijede, ali njihovo unutarnje stanje pred Bogom nije ispravno. S druge strane, neki koji izgledaju bogati svjetovnim stvarima i zapleteni u svjetovne brige, mogu biti iznutra vrlo zaslužni, vrlo duhovni i tako spadati u «prve redove» Kraljevstva. Naime, ne smijemo zaboraviti da «Bog ne gleda kao što gleda čovjek: čovjek gleda na oči, a Jahve gleda što je u srcu« (1 Sam 16,7).

Dapače, neki se zbog same svoje žrtve (čega su se sve odrekli radi Boga) mogu tako uzoholiti da tom ohološću na koncu obezvrijede svoju žrtvu i završe «ispod» drugih koji su se inače manje odricali i samo «iz daljega» slijedili Gospodina.

Btb,   
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh