Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Odgoj djeteta u homoseksualnoj zajednici

Zamislimo da u domovima ima djece, a nema heteroseksualnih parova koji bi ih posvojili. Je li možda bolje dati dijete na posvajanje nekoj homoseksualnoj zajednici ili da ono ostane u domu? Možda bi im ipak ta zajednica pružila lakši život nego što bi bio onaj u domu.


Poštovani,

zahvaljujem na pitanju. Drago mi je što postavljate ovo zanimljivo pitanje.

Sa stajališta kršćanske vjere i morala dopustiti homoseksualnim parovima da posvoje dijete je grešno. Time bi se priznalo i „blagoslovilo“ njihovo homoseksualno ponašanje. Neću sada navesti zašto Crkva smatra grešnim homoseksualni čin i ponašanje, o tome možete čitati u katekizmu (KKC ), nego ću pojasniti malo detalnije zašto nije dobro dozovoliti da homoseksualni par posvoji dijete.

Prvo, u samoj formulaciji pitanja rekli ste: „Zamislimo da u domovima ima djece, a nema heteroseksualnih parova koji bi ih posvojili.“ Ključna je riječ „zamislimo“.
Naime, i jedno dijete u domu je previše ali u ovom trenutku ima puno više bračnih parova koji žele dijete, ali državna birokracija je takva da ne mogu doći na red. Međutim, u medijima i u društvu se stvara psihoza da ih nitko ne želi i da ih samo homoseksualci mogu spasiti. Dakle, raspravljamo o problemu koje se nalazi na području „zamislimo“. Realnost je puno drugačija: ima puno više roditelja koji čekaju red da posvoje dijete.

Ali evo, čisto radi rasprave zamislimo tu situaciju...

Budući da svaki život nastaje od čina muškarca i žene i od spolnih stanica koje samo oni mogu dati, smatram da dijete treba u odgoju primiti emotivno i psihološko ono što mogu dati samo muškarac i žena. Ovdje se radi o pravima dijeteta. Dijete ima pravo na mamu i tatu. Nitko nema pravo na dijete. Dijete nije roba. Čak i ne sumnjam u dobru volju i želje homoseksulanih parova koji žele dijete. Međutim, koliko god kod takvih parova nakane bile dobre oni to ne mogu u potpunosti ostvariti jer djetetu trebaju mama i tata, a oni to nisu.

Postoje znanstvena istraživanja oko ovog pitanja. Jedan (Loren Marks) govori o tome kako su sva istraživanja koja tvrde da nema razlike u odgoju kod heteroseksualni i homoseksulani parova zapravo vrlo plitka i ne mogu se uzeti kao vjerodostojna. Drugi članak (Douglas W. Allen) uzima u obzir djecu iz istospolnih zajednica u Kanadi od 2006. g. i zaključak je vrlo zanimljiv: djeca iz istospolnih „brakova“ ne uspijevaju završiti srednju školu kao djeca iz heteroseksualni brakova. Vjerujem da će i u budućnosti biti puno više istraživanja koja će potvrditi da je idealno okruženje za odgoj djece brak između muškarca i žene.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh