Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Prijestolje Mudrosti

Don Damire,
što je to prijestolje mudrosti i zašto ga u litanijama molimo da moli za nas? Većina ljudi ne zna što je to pa ni ja, a zašto onda odgovaramo da moli za nas?Poštovani!

Konkretan zaziv je iz lauretanskih litanija Blažene Djevice Marije. Dobar odgovor na Vaše pitanje dan je na stranici Dubrovačke biskupije u tekstu o Mariji Bistrici, pa Vam ga iznosim:

„Marija – prijestolje Mudrosti“

Bog je u jednom trenutku ljudske povijesti, koja je istovremeno i povijest spasenja, zatražio i od Marije da nešto učini, da svoju volju stavi na raspolaganje Njegovoj volji. Ona je to i učinila i zato, uz ostale naslove kojima je častimo, zaslužuje i naslov kojim je u litanijama zazivamo kao prijestolje Mudrosti. Ovaj naslov Marija je zaslužila jer je, podlažući svoju volju Božjoj volji, u svom životu dala prostor Božjoj Mudrosti. Ta Mudrost, koju je Marija primila u svoj život i darovala je svima nama ima konkretno ime: Isus iz Nazareta, Vječna Očeva Mudrost. Marija je svoje srce odgajala da bi bilo spremno na Božji zahtjev odgovoriti: 'Evo službenice Gospodnje. Neka meni bude po Riječi Tvojoj!' Ona nam svojim životom svjedoči da onaj tko u svome srcu i životu dadne prostora Božjoj Mudrosti, po djelovanju iste Božje Mudrosti postaje Božje Dijete, prima posinstvo, kako će to sv. Pavao izraziti u poslanici Galaćanima i u ulomku koji nam je ponuđen kao drugo čitanje. Onaj koji u svome srcu dopusti djelovanje Duha Božjega, prima dar mudrosti i u istome Duhu, u zajednici Božjih sinova i kćeri može klicati: 'Abba! Oče!' Otvaranje Božjoj Mudrosti, Duhu Božjemu, čini nas jačima, spremnima otvoriti se poticajima Duha Božjega i djelovati po tim poticajima.“

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh