Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Pitanje predodređenja

Dragi don Damire!
Kroz Stari i Novi Zavjet spominje se da postoje "određeni za spasenje" i "određeni za vječnu propast", a to povezujem i s izabranim narodom. Jesu li drugi narodi uopće imali šansu za spasenje ili je Bog odustao od njih? Također, pitam se kako je Juda imao slobodnu volju ako je Isus čim ga je izabrao znao da će ga izdati prije nego je Juda to učinio, a znao je i da će ga Petar zatajiti prije njegove "odluke" da to učini. Je li Bog isplanirao da Juda izda Isusa kako bi se ispunilo sve što se trebalo dogoditi?Poštovani,

Crkva se kroz povijest više puta intenzivnije bavila zanimljivim pitanjem predodređenja ili predestinacije. Jedna od takvih prilika bila je i sinoda u Valenciji 855. godine. Tada je, između ostaloga, zaključeno slijedeće:

«Kan. 2. "Vjerno prihvaćamo da Bog znade unaprijed, i da je odvijeka znao, i za dobro koja će činiti dobri, i za zlo koje će činiti zli", jer imamo riječi svetog Pisma koje kaže: "Vječni Bože, koji poznaješ skriveno, i koji si poznavao sve prije nego je postalo" [Pnz 13,42]; i drago nam je što prihvaćamo da "za dobre znade unaprijed da će samo po milosti biti dobri, te da će po istoj milosti primiti vječnu nagradu; za zle znade unaprijed da će zbog vlastite zloće biti zli, a da će po njegovoj pravednosti biti osuđeni na vječnu kaznu" (...)

I Božje predznanje nije nikome nametnulo nikakvu nuždu da drugačije ne bi moglo biti, nego je on kao Bog koji poznaje sve i prije nego li nastane, iz svoje svemoguće i nepromjenjive uzvišenosti unaprijed znao što će onaj učiniti od svoje volje. "Vjerujemo da nitko nije osuđen zbog njegovog predsuda, nego po zaslugama vlastite zloće". "I zli ne propadaju zato jer nisu mogli biti dobri, nego jer nisu htjeli biti dobri, te su po svojoj zloći ostali u gomili za propast (...)».

Isto se ima primijeniti i na Judu; on je slobodno izabrao što će učiniti, a Bog je samo - znajući to unaprijed - utkao njegovo nedjelo u plan svoje providnosti.

don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh