Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Borba za momka koji se udaljio od vjere

Hvaljen Isus i Marija,
imam prijatelja koji tvrdi da je agnostik u smislu da vjeruje u Boga ali ne u Isusa. Priča mi o egipatskim, grčkim itd. bogovima te je rekao da se sve to poklapa i da je slično tj. da je datum Isusovog rođenja isti datumima nekih njihovih bogova. Ja i dalje vjerujem u postojanje Isusa iako me sve to zagolicalo. Unatoč svemo on mi se jako sviđa kao osoba samo me odbija to zbog vjere. Zanima me je li bolje da se potrudim ili da se odmaknem od njega?Uvijeke!

Teoriju o Isusu kao recikliranom liku starijih istočnih mitologija ponajviše je popularizirao film Zeitgeist, o kojemu možeš dosta pronaći na internetu. Sjećam se da sam svojevremeno gledao neke isječke filma koji se odnose na Krista, koji su me rastužili. Prvo, nije mi bilo jasno zašto bi netko tako zlonamjerno, logički neuvjerljivo, a nerijetko i očito pogrešno tumačio Kristov život. Drugo, bilo mi je jasno da će, nažalost, i to biti dovoljno za one koji ionako samo traže razlog da pljunu na Krista i Crkvu, pa čak i za one koji su samo dovoljno slabo ukorijenjeni u svojoj vjeri i nedovoljno revni da potraže dublje odgovore.

Na idućem linku imaš odgovore na niz Zeitgeist-ovih tvrdnji, pa čak i linkove na druge slične izvore:
http://alwaysbeready.com/zeitgeist-the-movie

Vjerujem da će ti to pomoći da učvrstiš svoju vjeru, a i da odgovoriš tom momku. Inače, koliko god je ta racionalna rasprava dobra i potrebna, ključ je zapravo u duhovnom životu. Onomu tko je istinski sreo Krista u svom životu i živi prijateljstvo s njim, ima neovisno o Zeitgeistu i drugim teorijama zavjere neoborivu sigurnost u njegovo postojanje. Na koncu, ako je naša vjera u Isusa samo intelektualna, nismo postigli smisao vjere. U tom kontekstu jedna dobra duhovna obnova i iskustvo pravog obraćenja znače neizmjerno više od bilo kakvih rasprava.

Što se tiče momka o kojem mi pišeš, vjerujem da se ne radi o osobi koja je zlonamjerna, već samo o čovjeku koji se malo zagubio. To nije tako rijetka pojava; oni koji iskreno traže istinu s vremenom se ipak malo poslože i nađu istinu. Također, razlozi njegova odmaka od vjere su možda neko razočaranje koje je doživio u Crkvi ili prisutnost nekih grijeha kojih se nije spreman odreći. Pretpostavljam da i on sam osjeća tu neku prazninu i da bi prilično lako mogao prihvatiti jedan drugi, bolji način života, a to je upravo ono što može dobiti u vjeri.

Što se tiče eventualne veze, uđi u duboku osobnu molitvu razmatranja, podijeli s Bogom svoje misli i osjećaje i moli ga da ti progovori. Čini to ustrajno, iskreno i s vjerom i ne brini, Gospodin će progovoriti. Osim u srcu, može ti progovoriti i po nekim znakovima providnosti, pa i po osobama koje ćeš susretati, a osobito u svetoj misi i po Svetom pismu. Jedino on proniče ljudska srca i zna koji je njegov plan za tvoj život, tko je ona prava osoba koju je providio za tebe. Naša ljudska procjena se tu može lako prevariti, i u pozitivnoj i u negativnoj odluci.

Ako i ovaj momak pokazuje zanimanje za tebe, nema razloga za neke igrice. Kada se pruži prilika, možda i dok budete, kao, općenito pričali o vezama, reci da ti je vjera važna i da želiš osobu s kojom možeš rasti u tom pogledu. Prije svega, pruži mu dobar primjer i predstavi mu vjeru u dobrom svjetlu.

Inače, zdrav razum i iskustvo Crkve, kao i suvremena istraživanja, pokazuju da je za uspjeh veze (dugoročno – braka) presudno postojanje zajedničkih temeljnih vrijednosti, odnosno svjetonazora. Dakle, ako se tu uskladite, vjerojatnost da ste dobar par se povećava.  

Molit ću za tebe, da te Gospodin vodi i nadahnjuje na tvom putu.

Btb,
don Damir   Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh