Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Psihijatrijska dijagnoza ili zloduh?

Gdje je granica između opsjednutosti zloduhom i psihijatrijskih dijagnoza (halucinacije,prisilne misli,panične atake, anksioznost, depresija, psihotični poremećaj (shizofrenija),neuroze itd.)


Crkva pažljivo pristupa osobama koji se nalaze u teškim duhovnim stanjima. Ako se netko nalazi u stanju koje ukazuje na mogućnosti opsjednutosti, onda se u suradnji s psihijatrima i drugim stručnjacima pokušava odrediti pravu dijagnozu. Sam Katekizam Katoličke Crkve određuje da je važno prije vršenja egzorcizma osigurati se da se radi o prisutnosti Zloga, a ne o bolesti. (čl. 1673) I ponekad se doista radi samo o psihološkim poremećajima. S druge strane, postoje i slučajevi u kojima su posrijedi problemi duhovne prirode. Na prisutnost Zloga najčešće ukazuju manifestacije događaja koje se ne mogu objasniti znanstvenim putem kao što su: snaga koja znatno nadilazi fizičke sposobnosti osobe, govor u jezicima koje osoba nikada nije učila ili čula, poznavanje tajnih stvari u koje osoba nikada ranije nije imala uvid itd.

Ponešto o tome govori Rufus Pereira, član predsjedništva međunarodne udruge egzorcista u sljedećem intervjuu:

http://www.youtube.com/watch?v=yjEZosaGdJs

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh