Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Masonski znakovi

Prije nekoliko godina, saznala sam da je oko unutar trokuta kao neki masonski znak. Isti sam ugledala i na fotografijama starih, katoličkih crkvi. Kako je to moguće?


Kao što znaš, Masoni nisu ni najstarija niti najoriginalnija organizacija na svijetu. U svojoj ikonografiji koriste velik broj tradicionalno religijskih i mitoloških simbola kao što su oko, krug, trokut, šestar itd.

Znak o kojem govoriš, oko smješteno u trokut, još je od srednjeg vijeka i renesanse u kršćanskoj ikonografiji znak Svetog Trojstva te Božje providnosti i sveznanja. Od razdoblja baroka vrlo se često prikazuje okruženo oblacima i zrakama svjetlosti. U pučkoj pobožnosti uz taj simbol se veže i specifičan stih: „Božje oko svuda gleda, sakrit mu se ništa ne da.“

Ovaj simbol udruga Slobodnih zidara (popularno: Masona) u svojoj ikonografiji počinje koristiti tek krajem 18. Stoljeća. Smatra se da je prva publikacija na kojoj se on službeno pojavljuje „Freemasons Monitor“ Thomasa Smitha Webba, iz 1797. god. Slobodni zidari Boga nazivaju „Velikim graditeljem svemira“ i koristeći ovaj simbol također želi naglasiti njegovu sveznanje. Dakle, simbol interpretiraju na vrlo sličan način kao i kršćani, samo što je slika Boga kod jednih i drugih znatno drugačija.

Treba imati na umu i to da Slobodni zidari nisu jedina organizacija koja koristi oko u trokutu kao ikonografski element. U 17. i 18. st. taj je se simbol vrlo često koristio na raznim mjestima. Jedna od poznatijih uporaba je i na američkoj novčanici od 1 dolara na kojoj oko također simbolizira providnost, što je popraćeno natpisom „Annuit Coeptis“ (Potvrdio je naše uspjehe). Sama novčanica je dizajnirana 1782., 15 godina prije Webbove publikacije.

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh