Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Smrtni grijeh

Hvaljen Isus i Marija!

Koliko sam uspijela shvatiti, smrtni grijesi se odnose na one kojima kršimo Deset Zapovijedi uz Sedam smrtnih grijeha - oholost, bludnost, srditost i druge.
Mene zanima u kojem trenutku grijeh postaje smrtan - samim počinjenjem grijeha ili smrću, ako grijeh nije ispovijedan?
Može li se dobiti odriješenje od smrtnog grijeha?
Postavljam ovo pitanje(a) jer sam svjesna da sam u nekom trenutku svoga života počinila neke od tih grijeha i zanima me jesam li na ispovijedi dobila odriješenje od istih. Unaprijed hvala na odgovoru!


Poštovana,

Da grijeh bude smrtan, mora sadržavati tri elementa: mora se raditi o teškom prekršaju, on mora biti počinjen u potpunoj slobodi i pri potpunoj svijesti. Ako jedan od ovih elemenata fali, ne umanjuje se objektivna vrijednost počinjenog čina, ali subjektivna težina grijeha može varirati. Taj isti grijeh se naziva „smrtni“ jer uzrokuje „duhovnu smrt“, tj. teško nas odvaja od Boga. Što se tiče odrješenja, ne samo da se može dobiti odrješenje od smrtnog grijeha, već Crkva traži da se oni u ispovijedi nužno ispovijedaju i na kraju ispovijedi se od njih daje odrješenje. Od lakih grijeha se odrješenje može dobiti i pri pokajničkom činu u misu. Jako bih vam želio nešto naglasiti – ne bojte se! Isus je umro za nas i za oproštenje naših grijeha.

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh