Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Povijest

Govoriti o povijesti katoličkog pastoralnog rada među studentima zagrebačkog sveučilišta zapravo znači govoriti o samoj povijesti Sveučilišta u Zagrebu.

Početak visokog školstva u Zagrebu nužno se veže uz Katoličku Crkvu. Već u 13. stoljeću u glavnom gradu Hrvatske zagrebački biskup Stjepan II. Babonić (1227-1247) pokrenuo je filozofsko-teološki studij. Kroz burnu Hrvatsku povijest zagrebački nadbiskupi su skrbili kako za sveučilište, tako i za duhovno-pastoralne potrebe studenata.

S dolaskom komunističkog režima i strahovlade 1945. god., Katoličkoj Crkvi je onemogućen javni pastoralni rad među studentima, a početkom 1952. Vlada NR Hrvatske donosi rješenje o ukidanju Rimokatoličkoga bogoslovnog fakulteta kao fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tada počinje alternativna pastoralna skrb za studente izvan okvira sveučilišta.

Šezdesetih godina prošloga stoljeća, gradnjom studentskih domova “Sava” (SD “Stjepan Radić”), “Šarengradska” (SD “Ante Starčević”) i “Cvjetno naselje” zapadni Zagreb postaje žarište studentskog života. Tada salezijanci nesebično skrbe za duhovne potrebe studenata koji nalaze duhovno utočište u crkvi Marije Pomoćnice na Knežiji. Studentski katehete organiziraju vjeronaučno-molitvene susrete, hodočašća, druženja i slavljenje sakramenata. Od istaknutih kateheta navodimo: don Vinka Kraljevića, don Ivana Grubešića, don Petra Šimića, don Franju Marušića ….

Demokratske promjene 90-ih godina i slobodna hrvatska država omogućile su pozitivne društvene pomake koji se odražavaju i na sveučilište i na studentski život. U akademskoj godini 1993./1994. sklopljen je ugovor između Zagrebačke nadbiskupije i Studentskog centra glede uvođenja katoličkog pastoralnog ureda i studentskog kapelana kao katehete za studente u studentskim domovima “Stjepan Radić”, “Ante Starčević” i “Cvjetno naselje”. Prvi kapelan don Josip Stanić počinje svoj rad s vjeronaučnim i molitvenim susretima, hodočašćima i duhovnim vodstvom u uredu u SD “Cvjetno naselje”. Potreba za pastoralnom skrbi vidi se po velikom odazivu studenata na sve ponude.

Nakon mandata prvog studentskog kapelana na službu dolazi don Drago Škarica 1997. god. te nastavlja već postojeće aktivnosti, ali pokreće i neke nove, osobito suradnju s katoličkim organizacijama u inozemstvu.

2007. god. don Dragu nasljeđuje don Damir Stojić, sadašnji kapelan.


Kontakt

SD Cvjetno naselje
Odranska 8, 10000 Zagreb
T/F: 01/619-1242
M: 098/165-7878, 091/459-3581
e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Lokacija

Povratak na vrh