Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Ogrlice za bebe

Interesira nas mišljenje o ogrlicama od Ambera (Jantara) ili kako još kažu ćilibara..Našli smo informacije o tome na stranici http://www.jantar-nakit.com/sto_je_jantar.htm ali isto tako ima još stranica http://amberizon.com i sličnih koje prodaju te ogrlice. E sad, imamo dilemu ja i moja žena jel to uredu stavljati bebi kad krenu zubici gdje nismo bili sigurni, nekako nam se to sve činilo kao "ćiribu-ćiriba" vračanje, malo sektaško sve to nam liči da ogrlica pomaže i sl.. i što katolička crkva misli o tome.Jel se smije staviti bebi takvo nešto oko vrata. Ivan


Poštovani,

Drago mi je da ste postavili to pitanje i da pazite na takve stvari. Već više puta sam razgovarao o toj temi. Ne postoji službeni stav Crkve o ogrlicama od jantara. Stalno se javljaju nove sekte, nove alternativene terapije, amajlije i slično, tako da se Crkva rijetko baš precizno osvrne na konkretnu stvar. Vjerujem da bi bilo jako dobro kad bi ipak uspjela pojedinačno progovoriti o svemu. Pozivam vas na vaš razum, na službenu medicinu (ne medicine koju propagira jedan pedijatar ili jedan liječnik). Osim toga čitajući o tome izdvojio bih samo par stvari zbog koji smatram da jedan kršćanin ne bi trebao tako nešto koristiti. Ovo je moj stav i ne namećem ga nikome, ali ga rado dijelim s onima koji me zatraže. “…Jantar je fosilizirana smola crnogoričnog drveta iz antičkih šuma, koju također zovu "zlato sjevera" jer nosi u sebi mističnu energiju i ljekovita svojstva te zbog osobine da privlači i skuplja oko sebe elekricitet.. Po antičkom vjerovanju, nošenje ogrlice od zrna jantara….” Ovdje se spominje mistična energija. Kakva je to energija? To me podsjeća na new age koji u svojim brojnim iscjeljiteljskim terapijama upravo govori o “pametnim” energijama koje liječe i što sve ne. “…Poželjno je da se jantar redovito čisti, odnosno da se PRAZNI i PUNI (pošto kupi negativnu energiju, bolesti...). Jantar se može čistiti (prazniti) 1-2 puta mjesečno pod tekućom vodom par minuta (dovoljno je staviti npr. ogrlicu na dlan te pustiti mlaz hladne vode preko ogrlice par minuta), a puni se najbolje tako da ga se izloži jutarnjem ili večernjem suncu u trajanju cca 1h. Jantar nikako nemojte izložiti vrućoj vodi ni jakom, intenzivnom suncu (npr. ljeti oko podne).” Jantar je potrebno puniti na suncu i prazniti pod mlazom vode. Puni se negativnom energijom. Ovo govori dosta o takvim ogrlicama koje me više podsjećaju na new ageovske amajlije nego na provjereno sredstvo za liječenje. Spominje se tu i neka jantarna kiselina koja ima analgetski učinak, ali to bih ostavio priznatoj znanosti. Ne bih više o tome, ali osobno to ne bih koristio. Probajte kontaktirati fra Josipa Blaževića, fratara konventualca na Svetom Duhu u Zagrebu, koji je svakako najveći poznavatelj raznih alternativnih iscjeliteljskih terapija, istočnjačke filozofije, sekti itd. Ima dosta svojih knjiga, piše za Veritas, a može se I osobno stupiti u kontak s njim. Bog vas blagoslovio. Molit ću se za vas.

Btb,

don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh