Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Evanđelje po Ivanu

Hvaljen Isus i Marija!
Oduvijek me zanimao ovaj redak Ivanova evanđelja: "Kako im Isus reče:"Ja sam!" uzmakoše i padoše na zemlju." (18,6)
Zašto su svi u Maslinskom vrtu pali na zemlju kad je Isus rekao da je on? Je li to tako stvarno bilo ili ta scena ima neko preneseno značenje?


Poštovani!

Postavljate vrlo dobro i zanimljivo pitanje! Izraz „Ja jesam“ u Ivanovom evanđelju je bogati izričaj koji ustvari znači – Isus Krist je Bog! U pisanju svojeg evanđelja skoro pedeset godina i više nakon Kristovog Uskrsnuća, Ivan prenosi istinite događaje i teološke istine. U ovoj sceni iz Getsemanija, Isus, iako biva uhićen, daje na znanje da On kontrolira situaciju i da On sebe predaje za svoju zaručnicu Crkvu. Ivanovo evanđelje također je poznato jer spaja Isusovu slavu s mukom. Zato, dok Isus ide prema svojoj muci i smrti, On posebno sebe objavljuje kao Boga i proslavlja se. Nije toliko bitno, jesu li vojnici stvarno pali kad je Isus rekao „Ja jesam“. Ono što je bitno jest da se Isus objavljuje kao Sin Božji i Njegova slava se odražava po Njegovoj muci.

Btb

don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh