Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Praznovjerje

Don Damire, samo me zanima da li su ovakve poruke praznovjerje:
"Ciao, oprosti što smetam jako je hitno. Imam jednog prijatelja koji je došao i treba mu mjesto za boravak. Predložila sam mu tvoju kuću, molim te da ga primiš. Njegovo je ime ISUS KRIST. Sada reci tihim glasom:
možeš uci GOSPODINE, ja te trebam, očisti moje srce svojom krvlju i blagoslovi moju familiju. Pošalji ga 20-toro prijatelja i sutra će ti se dogoditi čudo. Ako vjeruješ u BOGA. Sjeti se, ako ga odbijes, BOG reče:
(ako me se odričes medju ljudima ja ću se odreči tebe pred mojim OCEM). Kroz 4 minuta primit ćes jednu lijepu vijest."


Poštovani,

Iako poruka na prvi pogled zvuči vrlo lijepo i privlačno, radi se o apsolutnom praznovjerju jer Bog nije – da se grubo izrazim – stroj za ispunjavanje želja. U pozadini ovakve poruke krije se magijski mentalitet koji smatra da određenim ponavljanjem čina Boga možemo na nešto „prisiliti“. Sjetimo se da je Biblijski Bog onaj koji slobodno daje i proviđa te vodi svoje sluge. Od nas samo traži vjeru i poslušnost, a ne testiranje i iskušavanje.

BTB,

Don Damir




Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh