Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Bioenergija

Možete li reći Vaše mišljenje o liječenju bioenergijom i naplačivanju istoga? Željko


Dragi Željko,

Puno osoba koje se bave alternativnim medicinskim tehnikama nema službeni cjenik, već prima dobrovoljne priloge koji ipak budu prilično izdašni. Nemam apsolutno ništa protiv medicinskog liječenja bez primanja novčane naknade. Takav oblik volontiranja bio bi veliko humanitarno djelo. Osobno mi je puno problematičnije samo liječenje "bioenergijom" koja je u kršćanskom kontekstu neprihvatljiva. Dakle, kada se dotaknete pitanja o bioenergičarima, prvo biste morali odgovoriti na kojoj se točno "energiji" temelji njihovo liječenje. Takvi tretmani se obično sastoje od polaganja ruku i manipuliranja "energijama" u svrhu izlječenja. S medicinskog aspekta je vrlo jasno da ne postoji nikakva "bio-" pozadina u svemu tome. Victor Stenger, profesor emeritus fizike i astronomije na sveučilištu Hawaii, izjavio je da ni najprecizniji detektori poznati znanosti nikada nisu otkrili ni trag takvog energetskog oblika. Stoga se očito radi o nekom obliku "duhovne energije" kojom se želi postići učinak na fizičko zdravlje. Poneke tehnike, kao što je reiki, vrlo otvoreno o tome govore, te svoje tretmane temelje na "duhovnim vodičima" i posebnim okultnim simbolima pomoći kojih se ta energija kanalizira. Drugi bioenergičari su puno diskretniji i tome što rade žele dati znanstvenu ili čak kršćansku pozadinu. No niti jedno niti drugo nije moguće. U kršćanstvu ne postoji nikakva "beživotna" energija u čovjeku. Judeo-kršćanska antropologija u čovjeku razlikuje samo duh, dušu i tijelo, a Boga promatra kao jedinog stvoritelja i davatelja života. Bog je, osim toga, biće s kojim čovjek stupa u kontakt ljubavi. Stoga on ne može biti nikakva "sila" ili "energija", a još manje se njime može manipulirati u bilo koju svrhu.

I u kršćanstvu je poznat velik broj izlječenja, ali sva ona su rezultat Božjega dara primljenog kroz molitvu, a ne čovjekovog ovladavanja "energijom". Međutim, važno je znati da kršćanstvo nije religija u kojoj se zdravlje veliča iznad svega. Trpljenje i patnja također su dio života koji ima i svoju transcendentalnu dimenziju. Kada promatramo Isusova izlječenja vidimo da je u njima uvijek važna komponenta obraćenje duše, odricanje od grijeha. Nijedan "bioenergetski" tretman to ne zahtjeva od pacijenata. Stoga možemo zaključiti da se takvi tretmani protive kršćanskom nauku o čovjeku i o Bogu. Oni su u svome temelju magijski i zadiru u duhovnu sferu. Otvaranjem takvom utjecaju, kršćanin se dovodi u opasnost otpada od vjere i pristajanju uz sile koje u ovom slučaju mogu dolaziti samo od Zloga.

Stoga bih vam preporučio da nikako ne pristajete na takve tretmane. Oni s medicinskog aspekta nisu dokazani, niti su se pokazali pozitivnima, a prividno poboljšanje može rezultirati s puno dubljih duhovnim problemima.

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh