Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Reiki

Zabrinuta sam za svoju prijateljicu koja se potpuno udaljila od kršćanstva i bavi se reikijem. Ona tvrdi da to što ona čini su molitve za druge koje djeluju iscjeljujuće, govori o anđelima i preusmjeravanju kozmičke energije. Sve u dobroj namjeri. Zanima me što nauk Crkve kaže o tome, je li to nekakva crna magija i kakve to može imati posljedice na osobu koja se time bavi? Ana


Draga Ana,

Reiki je doista praksa koja se u svojim postavkama duboko protivi kršćanstvu. Prema katoličkom nauku ne postoji nikakva neosobna "duhovna energija" niti u čovjeku niti u kozmosu. Judeo-kršćanska antropologija u čovjeku razlikuje samo duh, dušu i tijelo, a Boga promatra kao jedinog stvoritelja i davatelja života. Bog je, osim toga, biće s kojim čovjek stupa u kontakt ljubavi. Stoga on ne može biti nikakva "sila" ili "energija", a još manje se njime može manipulirati u bilo koju svrhu. I u kršćanstvu je poznat velik broj izlječenja, ali sva ona su rezultat Božjega dara primljenog kroz molitvu, a ne čovjekovog ovladavanja "energijom".

Osim toga, reiki vrlo otvoreno govori o "duhovnim vodičima" koji osobom upravljaju tijekom tretmana, a sama inicijacija se temelji na predaji i ulaženju u tajne simbole. Ne treba puno da zaključimo kako je jedno takvo učenje sasvim suprotno kršćanstvu, iako se nekad želi predstaviti kao religijski neopredijeljeno. Moguće je da osoba bude zavedena i svemu tome pristupa u dobroj namjeri, ali posljedice bavljenja takvim praksama ipak su vrlo negativne s duhovnog aspekta. Sjetimo se kako Pavao upozorava Korinćane: " Ta sam se Sotona prerušuje u anđela svjetla." (2Kor 11,14). Toplo bih preporučio da prijateljicu upozoriš na opasnosti reikija.

Za dodatne informacije šaljem ti link na članak fra Josipa Blaževića: http://www.ver.hr/arhiv/arhiv/ver2000/Ver4-00/vodenjak.htm

Jednako tako, preporučam ti njegovu knjigu "Sve što katolik treba znati o reikiju" (http://www.verbum.hr/knjige/sve-sto-katolik-treba-znati-o-reikiju-1285/)

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh