Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Astrologija

Zanima me zašto Crkva ne dopušta astrologiju, ne u smislu horoskopa nego na način kako su se bavili Sveta tri kralja? Zar nisu oni bili astrolozi koji su pratili zvijezdu i došli do Betlehema? Lana


Draga Lana,

Postoji bitna razlika između astronomije i astrologije. Sveta tri kralja su na Božji poticaj slijedili zvijezdu koja ih je dovela do Mesije. U tom smislu, radi se jednostavno o posebnom obliku epifanije (tj. Božje objave). Kao što se Bog Mojsiju očitovao u gorućem grmu, kao što se Duh Sveti na Jordanu spustio nalik na goluba, tako se i ovdje očitovao posebnim znakom na nebu. Na sličan način, i sam Isus upozorava na znakove na nebu koji će se dogoditi o drugom dolasku Sina Čovječjega (Mt 24,26-29). Nešto posve drugo je astrologija. Ona se zasniva na pogrešnoj pretpostavci da kretanja nebeskih tijela određuju sudbinu čovjeka. To je, prema kršćanskom nauku, potpuno praznovjerje i grijeh protiv prve Božje zapovijedi.

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh