Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Zlato u Crkvi

Zašto su na crkvenim oltarima pozlaćeni ili zlatni kaleži ako je Isus na posljednoj večeri pio iz drvene posude? Zašto su u nekim crkvama na oltaru pozlaćeni križevi ako je Isus raspet na drvenom križu? Jasno mi je da se zlatom kao najplemenitijom kovinom na zemlji želi očitovati veličanstvo Isusa Krista, ali to veličanstvo On već ima na nebu, da je to htio na zemlji lako bi to napravio. Hvala Vam unaprijed na odgovoru. Ante


Dragi Ante,

Tvoje pitanje je jako dobro i mogu razumijeti da takve pojave u Crkvi mogu biti prepreka za vjernike, a i za one koji to nisu, u promišljanju o Crkvi i svećenicima. Mislim da razumiješ, kao što si i sam rekao, da je zlato najplemenitija kovina na zemlji i da je zlato jedan simbol, simbol bogatstva. Što se tiče pozlaćenih kaleža, istina je da većina svećenika služi misu iz pozlaćenog kaleža. Naveli ste da je Isus koristio drveni kalež, ali mi to ne znamo, moguće da je Isus koristio srebrni ili čak zlatni. Bez obzira, logika pozlaćenog kaleža je da krv Kristova zavrjeđuje najvrijedniju posudu. Zanimljivo je da čovjek nema problem kad troši na frizuru, pedikuru, manikuru, ide u wellness, kupuje markiranu odjeću, skupe aute, ukrašavamo stanove, putujemo i nosimo zlato kao nakit, uokvirujemo svoje dragocjen slike itd. Za mene je Krv Isusova nebrojeno puta vrjednija od svih ovih stvari zajedno. Sve nabrojeno je raspadljivo i kad tad će nestati, krv Kristova je vječna i oprala nas je od grijeha. Napominjem da iz pozlaćenih kaleža ne pijemo coca colu ili pivo već krv Kristovu, a kad bi ste došli kod mene u samostan na piće dao bi vam sok ili vino, ne iz kaleža već iz obične staklene čaše. Što se tiče pozlaćenih križeva, istina je da je Isus razapet na drvenom križu i to od masline. Pozlaćeni križ zapravo je simbol onoga što križ predstavlja, a to je moje i tvoje otkupljenje. Kao simbol mi uzimamo nama nešto vrijedno da bi upućivalo na tu vječnu i pomalo neshvatljivu vrijednost. Ne smijemo zaboraviti da u svetom pismu, sam Jahve u knjizi kraljeva daje detaljne upute kako i od čega graditi hram. Možemo se uvjeriti da je za naše pojmove to bilo vrlo raskošno i neizvedivo zdanje. Ne zaboravimo također da su kraljevi položili zlato Isusu u jaslicama kao simbol Isusova kraljevanja. Imaš primjer u Ivanovom evanđelju  (12, 1-11) gdje je Marija pomazala Isusove noge skupocjenom nardovom pomašću na što je Juda (koji je inače bio lopov) prigovorio, rekavši da bi bilo bolje da se ona prodala za 300 denara i  da se taj novac razdao siromasima. Pročitaj što je Isus na to rekao. Na kraju krajeva iskreno se pitam što je danas skuplje, umjetnički izrezbareno kvalitetno drvo ili metal koji je pozlaćen, ali u svemu tome ako se Bogu klanjamo u Duhu i u istini, tada pozlaćeni kalež i križ zaista postaju simboli naše vjere i to ne znači da mi kupujemo Boga ili spasenje zlatom. Iz mog iskustva, o pitanju materijalnih stvari unutar Crkve, najviše se bune oni koji imaju najviše. U prilog tome ide činjenica da najviše daju oni koji su najsiromašniji, a postoji ona jedna izjava da je Crkva uvijek živjela od obećanja bogatih, a novaca siromašnih. Drago mi je da propitkuješ takve stvari kako bi i tvoja vjera bila čvršća. Vjerujem da sam ti barem malo ponudio objašnjenje.

Btb,

don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh