Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Odabir knjiga koje su ušle u Bibliju

Kako se izvrsio odabir knjiga koje su usle u Bibliju?
U dokumentarcima (History channel, National Geographic) spominje se Evandelje po Mariji Magdaleni i kojekakve teze o Isusovom uskrsnucu.


O ovom pitanju postoji već mnogo objavljenih knjiga na hrvatskom jeziku. Ukoliko te ova tema više zanima, preporučio bih ti knjige W. J. Harringtona koji nudi jasno i pristupačne uvode u Sveto pisme te knjige Starog i Novog zavjeta.

Ukratko, kanon Pisma je zbirka knjiga što ih je Crkva primila i priznaje ih od Boga nadahnutim  (pasivni smisao kanoničnosti) te kojima radi toga pripada neprevarljiv ugled jer sadržavaju i oblikuju pravilo objavljene istine (aktivni smisao). Kanoničnost znači da je neka nadahnuta knjiga, namijenjena Crkvi, od nje prihvaćena kao takva. Dakle, to su knjige u kojima je Crkva propoznala Božansku inspiraciju i uzela ih kao mjerodavne sebi za život.

Iz povijesti nastajanja kanona Crkva je vođena primjerom Krista i apostola koji se sigurno smatrali Stari zavjet riječju Božjom jednom zauvijek proglasila Stari zavjet kanoničnim.  Što se tiče kanoničnosti NZ povijesno istraživanja pokazuje da se Crkva utjecala načelu apostoliciteta u odlučivanju koje su knjige Novog zavjeta nadahnute. Kriterij na koji su se crkveni oci pozivali nije uvijek u strogom smislu riječi apostolsko podrijetlo knjiga. Oni su ponekad gledali apostole ne kao autore knjiga, nego kao prvu kariku u lancu predaje koja je izražena u pojedinim knjigama. Nadahnutost se nije prepoznavala preko nekakve izričite izjave o njoj. Crkvi nije bila potrebna izričita objava kojeg apostola da prepozna nadahnute knjige, jer joj je bilo „prirodno“ prepoznati ih. I to iz jednostavnog razloga što je isti Duh i onaj koji vodi Crkvu i onaj koji nadahnjuje spise Crkve. Crkva je na taj način „spontanog osjećaja“ praktično imala kanon prije nego je postojala ikakva teorija o kanoničnosti ili popis kanonskih knjiga.

Kako je tekao razvoj službenog kanona? Možemo istaknuti četiri činitelja koji su utjecali na nastajanje novozavjetnog kanona:

1) Hereza Marciona, koji je bio postavio svoj vlastiti kanon što se sastojao od pročišćenog Luke i deset Pavlovih poslanica (bez pastoralnih i Heb);

2) Mnogi apokrifi koje je Crkva odbacila;  (među njima su i oni koje vi navodite a koji se često navode po dokumentarcima kao nešto intrigantno i tajnovito. Za prvu Crkvu oni su jednostavno bili spisi koji nema veze s njom i kao takvi nikada nisu zaživjeli u crkvenim zajednicama).

3) Montanistički heretici koji su tvrdili da i dalje primaju objavu od Duha Svetoga;

4) Veliko obilje gnostičkih spisa.

Općenito se stručnjaci slažu da je kanon Novog zavjeta na početku III. stoljeća obuhvaćao većinu, ako ne i sve kanonske knjige. Čini se da Jakovljeva, Druga Petrova te Druga i Treća Ivanova i Judina nisu odmah prihvaćene, dok se protiv poslanice Hebrejima dizala izvjesna opozicija na Zapadu, a protiv Otkrivenja na Istoku. U grčkoj crkvi Atanazije je 367. načinio popis svih 27 novozavjetnih knjiga te se može reći a je od tog vremena kanon ustaljen.

Kanon Svetog pisma Katoličke Crkve službeno je potvrđen na Tridentskom koncilu 1546. Koncil kao kanonske nabraja 45 knjiga Starog zavjeta i 27 knjiga Novog zavjeta. Kao kriterij kanoničnosti ponovno navodi ono na što se stalno vraćamo – duga i sveopća uporaba u Crkvi. Bez te uporabe koja je nastala kao rezultat prepoznavanja unutar Crkve, nijedna knjiga ne može postati „kanonska“. To daje odgovor i na pitanje: ako bismo nanovo našli neko davno izgubljeno evanđelje nekog apostola bi li ono također bilo nama kanonsko? Dogovor je: ne bi, jer mu nedostaje upravo ono temeljno za kanoničnost – duga i sveopća uporaba u Crkvi.

BTB, 

don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh