Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Ambrozijanski obred

Naišla sam na činjenicu da se u milanskoj nadbiskupiji i još nekim biskupijama prakticira tzv. ambrozijanski obred, koji također pripada Katoličkoj Crkvi i priznaje Papu, samo što se razlikuje u nekim formalnostima obreda i Sv. Mise kao što je boja misnog ruha i kristocentrična narav (pročitala sam da nema trostrukog zaziva Gospodine-Kriste-Gospodine smiluj se, već samo Gospodine, smiluj se), kao i da se ruke daju prije ili poslije Evanđelja. Pročitala sam i da se zove po milanskom biskupu Ambroziju koji je djelovao još prije raspada Rimskog Carstva. Htjela sam Vas pitati znate li možda nešto više o tom obredu i možete li me naputiti na još neke tekstove o tome.


Draga studentice,

Ambrozijanski obred (nazvan po milanskom biskupu Ambroziju iz četvrtog stoljeća) jedan je od drevnih liturgijskih obreda Katoličke Crkve. Za razliku od niza liturgijskih tradicija koje se kroz povijest nisu održale, ovaj obred je doživio nekoliko reformi i još se i danas slavi na posebnim mjestima (ponajviše u Milanu).

Više o toj temi možeš saznati na sljedećim linkovima koje ti prilažem. Tu se nalazi općeniti opis nastanka i povijesnog razvoja, liturgijska analiza te youtube video-linkovi:

http://www.newadvent.org/cathen/01394a.htm

http://www.newliturgicalmovement.org/2007/03/detailed-explanation-of-ambrosian-rite.html

http://www.youtube.com/watch?v=U6EgF8kXS_k

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh