Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Pričest na koljenima

Bio sam na svetoj misi i kada sam se išao pričestiti kleknuo sam (kao što je i papa Benedikt rekao da bi trebali) i rečeno mi je da ustanem pa sam tek onda dobio pričest! Zašto sam se morao ustati, zar nisam mogao na klečeći se pričestiti? Ivan


Dragi Ivane,

Prema službenim Crkvenim odredbama moguće je pričestiti se i klečeći i stojeći. Rimski misal u Općoj uredbi br. 160 kaže: "Vjernici se pričešćuju klečeći ili stojeći, kako to odredi konferencija biskupa. Kad se pričešćuju stojeći, preporučuje se da se, prema istim odredbama, iskaže dužno poštovanje prije nego se primi Sakrament." Jednako tako, Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata u dokumentu Redemptoris Sacramentum br. 91 napominje: "U svezi podjele svete Pričesti potrebno je podsjetiti da duhovni predvoditelji bogoslužja [...] ne smiju uskratiti Sakramente onima koji u određeno vrijeme za isto mole, a koji su disponirani na pravilan način, te ih pravno gledajući ništa ne sprečava. Svakom krštenom katoliku, kojeg s pravne strane ništa ne sprečava, stoga mora biti odobrena sveta Pričest. Znači da nije dozvoljeno kršćaninu uskratiti svetu Pričest samo zato, npr., što Euharistiju želi primiti klečeći ili stojeći."

Ukratko, oba načina pričešćivanja su dopuštena, premda su kroz povijest snažnije preferirani jedan ili drugi. Naravno, najvažniji je unutarnji stav prilikom pričešćivanja. I sam papa Benedikt, kada objašnjava zašto je na svojim misama tražio pričešćivanje u klečećem stavu i na usta objašnjava tu odluku potrebom isticanja znakovitosti. Treba imati na umu da to nije papina odredba za čitavu crkvu, već za pontifikalne mise: "Nisam načelno protiv pričesti na ruke, sam sam je dijelio i primao. Time što sada tražim da se pričest prima klečeći i na ustahtio sam postaviti znak strahopoštovanja i uskličnik za stvarnu Kristovu prisutnost.Naposljetku zbog toga što je upravo na masovnim okupljanjima, kakva imamo u crkvi i na Trgu sv. Petra, velika opasnost razvodnjavanja. Čuo sam da ljudi gurnu posvećenu hostiju u novčanik, da je uzmu sa sobom kao kakav suvenir. U ovome kontekstu gdje se misli da primiti pričest jednostavno pripada samomu događaju – svi idu naprijed, dakle idem i ja – htio sampostaviti jasan znak.Treba biti jasno:to je nešto posebno! Ovdje je On, Onaj pred kojim se pada na koljena.Pripazite na to! To nije samo društveni obred na kojemu svi možemo sudjelovati ili ne sudjelovati." (Benedikt XVI, Svjetlo svijeta, str. 184.-185.)

Ne znam točno zbog kojeg razloga svećenik tražio da ustaneš. Kao što vidiš, ne postoji neki liturgijski ili pravni razlog. Moguće je možda da je posrijedi bio jedino praktični razlog (zdravstveni razlozi koji svećeniku otežavaju saginjanje ili nešto slično). Pričest je svet i veličanstven trenutak i doista i svojim tijelom trebamo iskazati poštovanje prema posvećenoj hostiji. To je i trenutak zajedništva u kojemu bi trebali izbjegavati neslaganja. Nadam se da će tvoj svećenik uvidjeti tvoje razloge pobožnosti, ali također bi i tebi preporučio da ne inzistiraš na vanjskoj formi ako će ona prilikom pričesti izazvati pomutnje.

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh