Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Predbračni odnosi

Zanima me stav Crkve oko kontracepcijskih pilula te ispovijedanja predbračnih odnosa. Naime, u vezi sam već neko vrijeme, jako se volimo i želimo se vjenčati ali imamo predbračne odnose. Iva


Draga Iva,

Iz tvoga maila sam stekao dojam da cijeniš sakrament ispovijedi i pohvalio bih te u tvojoj nakani da propituješ svoju duhovne težnje i motive. Nije mi bilo posve jasno piješ li kontracepcijske pilule kao zaštitu od začeća ili zbog nekih drugih, zdravstvenih, razloga. Velik broj doktora propisuje kontracepcijske pilule za širok spektar problema, iako postoji iznimno velik broj nuspojava i neželjenih posljedica. Privremeno korištenje izvan braka iz isključivo zdravstvenih razloga ne bi po sebi trebalo biti grešno. Druga stvar je ako nastavljanje kontracepcije planiraš vezivati i uz predbračne odnose. Za katolički nauk oni su grešni jer zatvaraju bračni čin u sebe. Crkva spolne odnose smješta isključivo u kontekst braka. Jedino onda kada se muškarac i žena odluče na trajno zajedništvo i tu svoju odluku sakramentalno potvrde, oni u vjerskom smislu postaju „jedno tijelo i jedna duša“. Tek tada njihovi spolni odnosi pronalaze svoj pravi kontekst i smisao. Oni u tom trenutku postaju izraz cjelovitog i nesebičnog predanja drugoj osobi te otvorenosti životu. Obje te osobine nužne su u crkvenom viđenju braka. Spolni odnosi prije braka (koliko god bila čvrsta odluka da će se par uskoro vjenčati) redovito isključuje jedan ili oba elementa i stoga su neuredni.

Kao što kaže dokument Persona Humana (br. 7): „Predbračni odnosi ponajčešće isključuju porod. Ono što se prikazuje kao bračna ljubav ne može se, kao što bi inače moralo biti, produžiti u očinsku i materinsku ljubav. Ako do poroda i dođe, bit će na štetu djece jer neće imati ozračje sigurnosti u kojoj bi morala rasti i u njoj pronalaziti putove i pomagala za svoje uključivanje u cjelinu društva".

Dakle, potrebno je prije svega posvijestiti zašto Crkva spolne odnose izvan braka smatra grešnima. Jer, kada se uvidi jedna logika dobra koja stoji iza toga stava, onda je lakše uz njega pristati i težiti mu. Tu u igru ulazi pitanje ispovijedi. Prije svega, važno je znati da je kajanje uvjet pristupanja ispovijedi. Ako ne osjećamo nikakvo kajanje, onda ne možemo ni tražiti oprost. To ne znači da će nas jedna ispovijed zauvijek učiniti neporočnima. Tada bismo svi otišli na ispovijed samo jednom u životu. Ljudski se život "živi", odvija u borbi vjere i nevjere, snage i padova. Ispovijed na tom put iznimno pomaže kao veliko sredstvo Božje milosti koje nas uvijek iznova osnažuje. Stoga bih ti preporučio da malo više proučavaš katolički nauk o čistoći i seksualnosti i pokušaš uvidjeti njegovu unutarnju logiku. Ako uz nju pristaneš, vjerujem da ćeš s vremenom sve jasnije moći uvidjeti slobodu koju on donosi. Padovi i kušnje na tom putu su nešto s čime se moramo suočavati, ali ne i odustati. Sakramentalna ispovijed zato od nas traži čvrstu odluku da ćemo se popraviti i krenuti iznova kada zapne.

Hrabro naprijed!

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh