Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Ispovijed i posljednji sud

Imam neke nejasnoće vezane uz otpuštenje grijeha. Naime, kada se ispovijedamo, opraštaju nam se svi grijesi koje smo počinili od posljednje ispovijedi. Ako su nam tada svi grijesi oprošteni, za koje grijehe nam onda sudi Bog na posljednjem sudu?
Nives


Draga Nives,

Katolička doktrina o posebnom sudu tvrdi da se neposredno nakon smrti određuje sudbina čovjekove duše. Preciznije rečeno,Katekizam Katoličke Crkve u članku 1022 kaže:
„Svaki čovjek već od časa smrti, u posebnom sudu koji mu život stavlja u odnos prema Kristu, prima u svojoj besmrtnoj duši vječnu nagradu ili kaznu: ili treba proći kroz čišćenje, ili će neposredno ući u nebesko blaženstvo, ili će se odmah zauvijek osuditi. “ Dakle, čovjekova besmrtna duša već nakon smrti biva određena za raj, čistilište ili pakao. Ako se prisjetimo evanđeoske prispodobe o bogatašku i Lazaru, vidjet ćemo da se takav oblik osobnog suda podrazumijeva: „Bijaše neki bogataš. Odijevao se u grimiz i tanani lan i danomice se sjajno gostio. A neki siromah, imenom Lazar, ležao je sav u čirevima pred njegovim vratima i priželjkivao nasititi se onim što je padalo s bogataševa stola. Čak su i psi dolazili i lizali mu čireve. Kad umrije siromah, odnesoše ga anđeli u krilo Abrahamovo. Umrije i bogataš te bude pokopan. Tada u teškim mukama u paklu, podiže svoje oči te izdaleka ugleda Abrahama i u krilu mu Lazara pa zavapi: 'Oče Abrahame, smiluj mi se i pošalji Lazara da umoči vršak svoga prsta u vodu i rashladi mi jezik jer se strašno mučim u ovom plamenu.' Reče nato Abraham: 'Sinko! Sjeti se da si za života primio dobra svoja, a tako i Lazar zla. Sada se on ovdje tješi, a ti se mučiš. K tome, između nas i vas zjapi provalija golema te koji bi i htjeli prijeći odavde k vama, ne mogu, a ni odatle k nama prijelaza nema.'" (Mk 16,19-26) Jednako tako, Isus razbojniku na križu kaže: "Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!" (Lk 23,43) Dakle, nakon smrti duša svakog čovjeka dolazi pred Boga i pristupa „posebnom sudu“ svoga života.
Posljednji sud je ponešto drugačiji. Obilježen je s dvije karakteristike: prethodit će mu uskrsnuće, te će se „otkriti, do zadnjih posljedica, sve što je tko za svoga zemaljskog života dobra učinio ili propustio učiniti.“ (KKC 1039) O posljednjim stvarima ne možemo znati točno kako će se događati. Sveto pismo nam donosi slikovite prikaze koji govore o konačnom razdvajanju „ovaca“ i „jaraca“, dakle onih koji su vršili volju Božju i onih koji nisu. Cjelokupan događaj je povezan s Isusovim dolaskom u slavi na kraju vremena. Oko tog suda se ne iznosi osobito puno detalja. Stoga se na pitanje „zašto uopće postoji Posljednju sud, kada već postoji osobni“ ne može dati juridički precizan odgovor. Tradicionalno se smatra da će na tom sudu biti otkrivena djela „do zadnjih posljedica“. Kada umiremo i napuštamo ovaj svijet iza nas ipak ostaju naša učinjena djela i situacije koje smo stvorili za života. Njihove posljedice nastavljaju djelovati i nakon naše smrti. Sve ono dobro ili loše što smo činili ostavlja traga na drugim ljudima s kojima smo dolazili u dodir i na neki način utječe i na njihov život. Čak i ljudi s kojima možda nikada nismo došli u osobni kontakt, mogu nam predstavljati uzor ponašanja ili sablazan. Tako će se tek na kraju vremena svi ljudski čini konačno privesti kraju, a tada će se dogoditi i konačni sud svijeta.

BTB,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh