Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Odrješenje grijeha

Hvaljen Isus!
Mene zanima u kojim situacijama osoba ne može dobiti odrješenje od grijeha? O čemu se točno radi? Voljela bih kad biste mi mogli dati neki primjer vezan za to.
Helena


Draga Helena,

Već smo imali jedno vrlo slično pitanje o tome (http://www.studentski-pastoral.com/index.php?option=com_content&view=article&id=148:ispovijed&catid=18:sakramenti&Itemid=19), pa ću ti aplicirati odgovor.

Dakle, prije svega treba znati da je u ispovijedi je bitan uvjet kajanje pokornika. Nijedan svećenik ne može odriješiti grijeh za koji pokornik ne izražava iskreno kajanje te volju i želje da ga ubuduće ne čini. Zato ispovjednici, primjerice, ne mogu odriješiti nekoga tko se rastao od bračnog druga i živi u novoj životnoj zajednici s nekim drugim. Zašto – zato što takva osoba jasno daje do znanja da živi u stalnom stanju grijeha (preljuba) i da od njega ne želi odustati niti se imalo trudi.

Postoji i poseban slučaj u kojima nije moguće podijeliti oprost. To se događa kada je osoba udarena kanonskom kaznom izopćenja ili zabrane bogoslužja koja joj onda općenito brani pristupati sakramentima. Dakle, da bi dobila oprost grijeha, takva osoba najprije mora biti dobiti najprije odrješenje od cenzure. To odrješenje redovito dijeli nadležni biskup i onaj kome on to povjeri, a u smrtnoj opasnosti svaki svećenik može odriješiti od svih cenzura.
Osim toga, postoji i određeni broj vrlo teških slučajeva za koje je odrješenje od cenzure pridržano Apostolskoj stolici. Tu se radi o kaznama izopćenja u koje se upada samim počinjenim činom (kazne latae sententiae). U kazne latae sententiae čije je odrješenje pridržano Apostolskoj stolici upada: 1. Onaj tko baci posvećene čestice ili ih sa svetogrdnom nakanom uzme ili drži, 2. Onaj tko upotrijebi fizičku silu protiv pape, 3. Svećenik koji odriješi sukrivca u grijehu protiv 6. Božje zapovijedi, 4. Biskup koji bez papinskog naloga posveti nekoga za biskupa, kao i onaj koji to posvećenje primi, 5. Ispovjednik koji povrijedi ispovjedni pečat.
U svakodnevnom životu najčešći slučaj u kojem vjernik upada u kaznu izopćenja unaprijed izrečenu je preko sudjelovanja u pobačaju. Kan. 1398 kaže: „Tko sudjeluje u vršenju pobačaja, upada, ako dođe do učinka, u izopćenje unaprijed izrečeno.“ Dakle, osoba koja je to počinila pobačaj ili u njemu sudjelovala, ne može ni pristupati sakramentima prije nego dobije odrješenje od kazne. To odrješenje može se dodijeliti ako se osoba doista kaje, ako je odustala od činjenja kažnjivog djela i ako je spremna nadoknaditi kaznu. Odrješenje redovito dijeli nadležni biskup ili svećenik kome on to povjeri. To ne može činiti svaki svećenik. Neki svećenici tu ovlast dobivaju po službi – to su kanonici pokorničari u stolnim i zbornim crkvama.
U nadi da se tako težak slučaj nikad nikome ne dogodi, želim Vam Božji blagoslov!

Btb,
Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh