Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Predbračni život i oproštenje grijeha

Ako živim s voljenom osobom prije braka da li mogu dobiti oproštenje grijeha na sv.ispovijedi?
Ivan


Poštovani Ivane,

proslijeđujem vam video koji želim da svakako pogledate (sve dijelove). 

http://www.youtube.com/watch?v=_Elf3f5QoKA

O sakramentu Pokore i Pomirenja govori Katekizam Katoličke crkve od broja 1480 do 1498. Oproštenje bilo kojeg grijeha u sakramentu Pokore dobiva svatko tko se iskreno pokaje, jer Bog je milosrdna ljubav.

1422 "Oni koji pristupaju sakramentu Pokore primaju od Božjeg milosrđa oprost uvrede Bogu učinjene i ujedno se pomiruju s Crkvom, koju su svojim grijehom ranili i koja radi za njihovo obraćenje s ljubavlju, primjerom i molitvom".

1489 Vratiti se u zajedništvo s Bogom, nakon što se grijehom izgubilo, moguće je samo po milosti Boga, koji je bogat milosrđem i brižljiv za spas ljudi. Treba moliti za taj dragocjeni dar sebi i drugima.

Pod iskrenim kajanjem podrazumijeva se čvrsta odluka ne griješiti više. Ako netko ispovijedi da griješi bludno, a u tome trenutku u sebi odlučuje da će i dalje to činiti, ispovijed nije valjana i tada ne dolazi do pomirenja s Bogom, odnosno oprosta:

1490 Hod povratka Bogu, nazvan obraćenje i kajanje, uključuje bol i odbojnost naspram počinjenim grijesima, te čvrstu odluku ne griješiti ubuduće. Obraćenje se, dakle, odnosi na prošlost i budućnost; hrani se nadom u Božje milosrđe.

1491 Sakramenat Pokore se sastoji od triju pokornikovih čina i od svećenikova odrješenja. Čini pokornika jesu: kajanje, ispovijed ili očitovanje grijeha svećeniku, te odluka da će se izvršiti zadovoljština i djela zadovoljštine.

Važno je biti iskren i odlučan u trenutku ispovijedi bez obzira što možemo ponovno pasti u isti grijeh. Važna je volja.

1493 Tko želi postići pomirenje s Bogom i s Crkvom, mora svećeniku ispovijediti sve teške grijehe koje još nije ispovijedio i kojih se sjeća nakon brižljivog ispita savjesti. Ispovijed lakih grijeha, iako nije nužna, Crkva je ipak živo preporučuje.

Katolička crkva slijedeći nauk Isusa Krista uvijek naglašava i poziva mladiće i djevojke na predbračnu čistoću. Živjeti predbračnu čistoću jest živjeti evanđelje koje nam je navijestio Isus Krist. Sa svojom djevokom trebate graditi vezu na stijeni.

»Stoga, tko god sluša ove moje riječi i izvršava ih, bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer – utemeljena je na stijeni.«

»Naprotiv, tko god sluša ove moje riječi, a ne vrši ih, bit će kao lud čovjek koji sagradi kuću na pijesku. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću i ona se sruši. I bijaše to ruševina velika.«

Kad Isus završi te svoje besjede, mnoštvo osta zaneseno njegovim naukom.

Ta učio ih kao onaj koji ima vlast, a ne kao njihovi pismoznanci. Mt 7, 24-28

Isus kaže da riječi koje on govori trebamo i vršiti. Katolička crkva autentično prenosi Isusov nauk koji nas poziva na savršenstvo:

48 »Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!« (Mt 5, 48)

Ovo je moja zapovijed:

ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! (Iv 15, 12)

A on nas je ljubio savršeno. Položio je život za nas. Toliko se ponizio svojim rođenjem u štalici, krštenjem kleknuvši pred Ivana Krsitelja, opravši noge učenicima, te naposlijetku svojom sramotnom srmću na križu (najvećemu ruglu tadašnjega doba) da bi nam pokazao koliko nas ljubi. Na tu nas ljubav poziva.

Njegov nauk je beskompromisan. On ne spušta kriterije. Isus je radikalan, autentičan i strog.

Strog u smislu da nije dozvolio da ikakvo ljudsko opravdanje izmijeni Istinu, ili opravda grijeh.

Samo je jedna istina, i svako odstupanje od istine jest laž. Isus je istina, a istina oslobađa.

Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni. (Iv 14, 6)

»Ako ostanete u mojoj riječi,

uistinu, moji ste učenici;

upoznat ćete istinu

i istina će vas osloboditi.« (Iv 8 31-32)

Ako je Isus rekao Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu (Mt 5, 28) znači da čuva Istinu, a Istina Božja jest on sam. Dakle, ljudska spolnost je sveta. Isus zapovijeda da je ne okaljamo. Isto tako kada govori o braku, Krist poziva na jednost i vjernost do smrti:

»Zar niste čitali: Stvoritelj od početka muško i žensko stvori ih

i reče: Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo?

Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što, dakle, Bog združi, čovjek neka ne rastavlja.« (Mt 19, 1-6)

Živjeti zajedno, spavati s dečkom ili zaručnikom prije braka je teški grijeh. Ljudska spolnost je sveta i neprocijenjiva. Svaka osoba je dragocijena i veličanstvena, slika živoga Boga koju se ne smije ni u kojem smislu koristiti kao sredstvo za zadovoljenje svoje požude, nego uvažavati s najvišim stupnjom poštovanja i prihvaćanja.

S bilo kojim teškim grijehom ne može se pristupiti pričesti. Potrebno je iskreno, čestito, čvrsto pokajanje i odluka da se više ne će griješiti.

Pričesti može pristupiti samo onaj koji nema smrtni grijeh:

Sveti Pavao govori:

Doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete čašu, smrt Gospodnju navješćujete dok on ne dođe.

Stoga, tko god jede kruh ili pije čašu Gospodnju nedostojno, bit će krivac tijela i krvi Gospodnje.

Neka se dakle svatko ispita pa tada od kruha jede i iz čaše pije.

Jer tko jede i pije, sud sebi jede i pije ako ne razlikuje Tijela. 1 Kor 11, 26-29

Pokajte se i u radosti primite u svoje srce riječ Božju. Dopustite da Vas Krist oslobodi grižnje savjesti i okova grijeha bluda. Slijedite nauk Katoličke crkve i uistinu će te biti slobodni.

Ako vas dakle Sin oslobodi, zbilja ćete biti slobodni. (Iv 8, 38)

Vjera u Isusa daje slobodu (pr. slobodu od grijeha). Katolička crkva vjeruje u njegov nauk te ga čvrsto naučava. Njegov nauk je Božja djelotvorna i milosrdna ljubav. On nas poziva da ga slijedimo cijelim svojim biće; na savršenu ljubav prema Bogu, sebi i bližnjima = drugoga čovjeka gledati kao neprocijenjivo i veličanstveno ljubljeno dijete Božje. Poziva nas da hodimo u Istini: sveti i savršeni.

Naprotiv, kao što je svet Onaj koji vas pozva, i vi budite sveti u svemu življenju.

Ta pisano je: Budite sveti jer sam ja svet. (1 Pt 1, 15-16)


Btb,

Don Damir
Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh