Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Vjenčanje pred službenikom druge crkve

Moje pitanje se tiče sakramenta ženidbe. Naime, moja zaručnica je primila sve sakramente kršćanske inicijacije u Katoličkoj crkvi, ali polazi službe koje vodi protestantski pastor i izrazila je želju da nas vjenča i pastor. Zanima me koji su uvjeti katoličke Crkve za sklapanje sakramenta pred svećenikom i pred pastorom. Trebam li dopuštenje biskupa i ako da, biskupa nadležnog na području gdje će se ženidba sklapati ili nadležnog na području moje župe? Također me zanima smije li kum pri sakramentu biti razvedena osoba?
Hvala! AntePoštovani,

Postavili ste vrlo važno i zanimljivo pitanje. Ovo i slična pitanja vezana uz mješovite ženidbe razrađuje IV. knjiga Zakonika kanonskoga prava. Riječ je o kanonima 1124 – 1129.

Stav Katoličke crkve je jasan glede pitanja sklapanja sakramenta ženidbe pred svećenikom i pred pastorom ili predstavnikom bilo koje druge crkvene zajednice. Zakonik navodi da neka ne bude vjerskog sklapanja u kojemu bi katolički i nekatolički služitelj istodobno, obnavljajući svoj obred, tražili privolu stranaka.

Ujedno se i zabranjuje prije ili poslije kanonskog sklapanja ženidbe drugo vjersko sklapanje iste ženidbe radi davanja i obnavljanja ženidbene privole.

Ove citate možete naći u trećem paragrafu kanona 1127.

A da bi uopće mjesni ordinarij i dozvolio mješovitu ženidbu trebaju se ispuniti tri uvjeta (kan.1125):

1. katolička stranka treba izjaviti da je spremna otkloniti pogibelji otpada od vjere i dati iskreno obećanje da će učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi sva djeca bila krštena i odgojena u Katoličkoj crkvi;

2. o tim obećanjima koja treba da dade katolička stranka neka se pravodobno obavijesti druga stranka tako da bude sigurno da je ova svjesna obećanja i obveze katoličke stranke;

3. obje stranke treba da se pouče o svrhama i bitnim svojstvima ženidbe, koje ni jedna ni druga stranka ne smiju isključiti

Druga riječ za kuma je svjedok. Kada je riječ o svjedoku pri vjenčanju nema određenih propisa jer je samo svjedok.  Zato, svjedok na vjenčanju može biti razvedena osoba.

Poželjno je da osoba, bilo razvedena, bilo nerazvedena, pokazuje određeni stupanj duhovne zrelosti i odgovornosti.


Btb,

don Damir
Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh