Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Mjesto sklapanja braka

Mora li se sakrament ženidbe fizički sklopiti u crkvi (u smislu građevine)? Naime, mnogo sam puta na otvorenom prostoru primio sakramente pomirbe i euharistije pa me zbunjuju tvrdnje prijatelja i rodbine vjernika da ženidba svakako mora biti u crkvi kao građevini.
MarioPoštovani Mario,

Odgovor je vrlo jasan. Ženidba se može sklopiti izvan crkve ili kapele, ali s dopuštenjem  mjesnog ordnarija (biskupa).

Zakonik kanonskoga prava u prvome redu traži od vjernika da se ženidba sklopi u župnoj crkvi jednoj od stranaka. To je najprikladnje mjesto. Za svaku drugu crkvu ili kapelu treba se tražiti dozvola mjesnog ordinarija ili vlastitog župnika. A sklapanje ženidbe na nekom drugom mjestu dozvoljava mjesni ordinarij. Mjesto mora biti prikladno.

Zakonik kanonskoga prava:

Kan. 1115 - Neka se ženidbe sklapaju u župi gdje jedna od stranaka koje sklapaju ženidbu ima prebivalište ili boravište ili jednomjesečno boravljenje ili, ako se radi o lutalicama, u župi gdje stvarno borave; mogu se sklopiti i drugdje s dozvolom vlastitog ordinarija ili vlastitog župnika.

Kan. 1118 - § 1. Neka se ženidba između katolika ili između katoličke stranke i nekatoličke krštene stranke sklopi u župnoj crkvi; u drugoj crkvi ili kapeli moći će se sklopiti s dozvolom mjesnog ordinarija ili župnika.

§ 2. Mjesni ordinarij može dopustiti da se ženidba sklopi na drugom prikladnu mjestu.

§ 3. Ženidba između katoličke stranke i nekrštene stranke može se sklopiti u crkvi ili na drugom prikladnu mjestu.


Božji blagoslov!

don Damir
Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh