Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Slavlje Božje Riječi umjesto sv. Mise?

Poštovani don Damire,
Trenutno se nalazim u Njemačkoj gdje me šokiralo nešto što se događa u ovdašnjim crkvama te me zanima kako je to moguće – već nekoliko puta se dogodilo da svećenik najavi kako će se za nekoliko tjedana u nedjelju umjesto mise održati samo Wortgottesdienst ili u prijevodu služba Božje riječi bez pričešćivanja. Mjesto u kojem se to događa jest manja seoska sredina, no ipak me čudi da se takvo što događa čak i ako smo svjesni toga da je problem manjka svećeničkih zvanja velik u Njemačkoj. Nadam se da mi možete pobliže objasniti ovu neobičnost.
Pozdrav, Renata


Poštovana Renata,
Problem o kojem govoriš ima svoj uzrok, kako i sama naslućuješ, u manjku svećeničkih zvanja. Osobito je to slučaj u zemljama u kojima je sekularizam, ideologija koja nastoji ostvariti društvo bez Boga i onoga što je njegovo, već dobrim dijelom ostvario svoje pogubne ciljeve.
Crkva kao majka nastoji svojim vjernicima pružiti najbolju moguću duhovnu skrb. To je, u područjima gdje nema svećenika, Služba Riječi koju spominješ, a koju mogu voditi i đakoni ili osposobljeni i od biskupa ovlašteni laici. Ne smije se stvarati zbrka između ovakvih slavlja i Svete mise.
Ovome zamjenskom rješenju Crkva ne pribjegava rado niti olako. Dapače, ukoliko je to moguće, preporuča se da se vjernici radije premjeste u crkvu nekog bližeg mjesta kako bi se tamo pridružili slavlju euharistijskog otajstva.
U takvim je slučajevima posebno važno da si vjernici posvijeste značaj svećenika, bez kojih nema Euharistije, koja je izvor i vrhunac svega kršćanskog života i u kojoj je prisutan sam Krist, naš Otkupitelj. Bez svećenika nema ni sakramenta pomirenja, drugog stupa redovitog vjerničkog života, kao ni bolesničkog pomazanja. Đakon ili laik također ne mogu biti vlastiti pastiri vjernika u punom smislu te riječi. Stoga je potrebno usrdno moliti Gospodara žetve da pošalje radnika u žetvu svoju (Lk 10,2)!
Susret s takvim prilikama u inozemstvu poticaj je i svima nama u domovini da budemo zahvalniji na brizi koju nam Dobri pastir pruža po nezamjenjivoj svećeničkoj službi.   

Btb,
don Damir
Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh