Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Bacanje buketa i kravate na vjenčanju

Mog zaručnika i mene zanima da li je bacanje buketa i kravate praznovjerje . Ima li to ikakvo značenje?


Poštovana,

Kažu da je u srednjovjekovnoj Engleskoj postojao običaj da neudane djevojke, kako bi sudjelovale u mladenkinoj sreći (blagoslovu?), uzmu sebi po dio vjenčanice. No, s vremenom su vjenčanice postajale sve skuplje, pa bi umjesto toga mladenka bacila buket. Budući da je sada u igri bila samo jedna „relikvija“, svaka je djevojka nastojala uhvatiti ga i tako sebi „osigurati“ da će upravo ona biti slijedeća. I tako je to potrajalo do danas…
S tom razlikom što su, pretpostavljam u ime jednakosti spolova, i muškarci počeli bacati svoje „rekvizite“.
Čini se da je ovdje najvjerojatnije riječ o pučkom praznovjerju, iako se, osobito danas, često može raditi jednostavno o igri i šali i uz to načinu da se dođe do jedinstvene uspomene na to vjenčanje.
U svakom slučaju, Crkva je uvijek bila spremna na pokrštavanje ili barem toleriranje običaja koji su u društvu već postojali, a koji nisu po sebi zli i nepopravljivi. Čini se da i ovi spadaju u tu kategoriju.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh