Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Predbračna čistoća

Mi smo mladi par koji je u vezi blizu 4 godine. Od prije otprilike godinu dana odlučili smo živjeti u čistoći (do tada smo imali odnose). Sa samim činom nemamo problema i to nam je u svakom trenutku jasno, ali kada su u pitanju misli i dodirivanja muku mučimo i padamo ko trule kruške. Svaki put poslije toga osjećamo krivnju i pričamo o tom ali probali smo sve i svašta da to spriječimo i svaki put se osjećamo sve slabiji. Trebamo savjet kako da postanemo jaci i to uklonimo iz svoje veze. Molimo se oboje, i postoji li bas neka određena molitva za to?


Prvo vam želim čestitati na vašoj odluci na predbračnu čistoću, to je zaista proročki stav u današnjem svijetu. Iako mi nije jasno iz vašeg mail-a o čemu se radi, pretpostavljam da vas zanima pitanje o tzv. granici u izražavanju tjelesnih nježnosti. Mnoge parovi koji žive u čistoći do braka muči ovo pitanje. Sami sebi trebamo odgovoriti: „Kada počinje seks?“ Ako ste se odlučili suzdržavati od njega, onda nemojte ni započinjati ovaj proces. Želio bih vam preporučiti da ovo vrijeme dok ste skupa iskoristite za zajednički rast i razvijanje, a jednog dana ako skupa okrunite svoju vezu brakom, vrhuncem zajedništva i povjerenja, i vaša seksualnost će imati prikladan prostor da ne bude mjesto optuživanja već razvoja i darivanja. Postoji puno izraza ljubavi kojima možemo iskazivati međusobnu naklonost. Jedan poljubac ili zagrljaj može biti divan izraz ljubavi, ali može također biti grešna prilika. U vašoj situaciji zasigurno će vam pomoći zajednička molitva, ali nemojte to shvaćati kao automatski mehanizam. Molitva uvijek traži i naš angažman. Stari su oci znali davati jedan pametan savjet o teškom grijehu: učini bližu grešnu prigodu daljom grešnom prigodom. Želi nam se reći da izbjegavamo situacije koje bi u nas dovele u nepotrebnu kušnju. Znam da je sve ovo traži veliki osobni angažman, ali shvatite to kao zajednički cilj, a ne uskratu; umjesto „idemo se boriti protiv napasti“, odlučite se na „idemo živjeti čistoću“.

BVB,

don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh