Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Bliska osoba - homoseksualac

Imam rođaka homoseksualca, odmalena smo bili jako bliski ali otkako sam čuo tu vijest od njega nekako nemam potrebu da provodim više vrijeme s njim jer u svakom trenutku na neki način trpim u njegovoj prisutnosti. Što mi vi predlažete?


Takvo postupanje (osobito prema nekome rodbinski bliskom) nije dobro. Katekizam Katoličke Crkve nas uči da postoji nemali broj osoba koje imaj homoseksualne tendencije. One vrlo često osjećaju velike unutarnje tjeskobe i teškoće zbog svog stanja. Nalaze se u duhovnoj potrebi pri čemu trebaju pomoć cijele Crkve da im pomogne rasti i razviti se u ljudskoj punini. Znatan broj homoseksualnih osoba se upušta i u homoseksualne čine. Iako ih Crkva ne opravdava, ona ne osuđuje grešnika, već mu pomaže uvidjeti krajnji smisao ljudske spolnosti te pronaći njihov vlastiti put kršćanskog življenja. A svi smo mi Crkva! I zato ne bismo smjeli odbaciti nikoga kome je potrebna naša pomoć, već im donositi Krista koji je i došao na zemlju radi bolesnih, a ne zdravih.

U prilogu ti šaljem i nekoliko citata i Katekizma Katoličke Crkve o kojima sam govorio:

2357 Homoseksualnost označava odnose između muškaraca ili žena koji osjećaju spolnu privlačnost, isključivu ili pretežitu, prema osobama istoga spola. Očituje se u vrlo različitim oblicima kroz vjekove i u različitim kulturama. Njezin psihički nastanak ostaje velikim dijelom neprotumačiv. Oslanjajući se na Sveto pismo, koje ih prikazuje kao teško izopačenje, Predaja je uvijek tvrdila da su "čini homoseksualni u sebi neuredni".

Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni. 

2358 Nemali broj muškaraca i žena pokazuju duboke homoseksualne težnje. Ne biraju oni svoje homoseksualno stanje; ono za većinu njih predstavlja kušnju. Zato ih treba prihvaćati s poštivanjem, suosjećanjem i obazrivošću. Izbjegavat će se prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije. Te su osobe pozvane da u svom životu ostvare Božju volju, i ako su kršćani, da sa žrtvom Gospodinova Križa sjedine poteškoće koje mogu susresti uslijed svojega stanja. 

2359 Homoseksualne osobe pozvane su na čistoću.Krepostima ovladavanja sobom, odgojiteljicama nutarnje slobode, kadšto uz potporu nesebična prijateljstva, molitvom i sakramentalnom milošću, one se mogu i moraju, postupno i odlučno, približiti kršćanskom savršenstvu.

BTB,

don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh