Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Pobačaj i pričest

Saznala sam nedavno da je moja majka prije nekoliko godina napravila pobačaj. Rekla je da joj je svećenik u ispovijedi dao odrješenje. Sve ove godine ona je išla na sv. Pričest. Zanima me je li moguće da je dobila odrješenje, jer nije imala nikakav razlog koji bi opravdao njezin čin, jednostavno nije htjela još jedno dijete jer je već imala brata i mene.
Više puta sam ju pitala za to dijete, kaje li se zbog toga iskreno i zna li uopće što je napravila. Po svemu što je rekla, zaključila sam da ona zapravo nije ni svjesna da je to težak grijeh. Rekla je da je plod bio star možda mjesec-dva i da to dijete nije ništa osjetilo. To je u meni izazvalo osjećaj ljutnje i povrijeđenosti, i jednostavno ne znam govori li iz mene ta ljutnja ili savjest. Ono što sam pročitala o izopćenju zbog abortusa navelo me na razmišljanje. Čini li ona grijeh kad pristupa sv. Pričesti i griješim li ako joj ne kažem ono što sam pročitala. Nisam tu da joj sudim, molit ću se za nju i za dijete koje je Bog htio, a nije dobilo priliku za život. Što mi je činiti?


Poštovana,

zahvaljujem na pitanju. Vrlo dobre odgovore na Vaša pitanja pronašao sam ovdje:
http://www.laudato.hr/Duhovnost/Zelite-li-znati-vise/Pobacaj-%E2%80%93-pravo-ili-zlocin.aspx

Ne bih ništa posebno dodavao osim preporuke da pročitate barem jedan od navedenih Crkvenih dokumenata o vrijednosti i dostojanstvu svake ljudske osobe.

Uvijek mi je lijepo vidjeti i čuti kako djeca brinu za svoje roditelje. Divno je što pazite na dušu svoje majke. Ako se iskreno pokajala i ispovijedila, žalila za djetetom koje je pobacila, tada joj je grijeh oprošten. Nijedan grijeh ne može nadvisiti veličinu Božje ljubavi i milosrđa. Bog oprašta svakome raskajanome grešniku, a raskajani grešnik je onaj koji čvrsto žali zbog počinjenih grijeha, te odlučuje ne ponoviti ih. Isus je zajamčio oprost:

»Doista, kažem vam, sve će se oprostiti sinovima ljudskima, koliki god bili grijesi i hule kojima pohule.  No pohuli li tko na Duha Svetoga, nema oproštenja dovijeka; krivac je grijeha vječnoga.« (Mk 3, 28-29) – (Grijeh protiv Duha Svetoga: osoba koja čvrsto odbija Božje milosrđe; osoba koja se izruguje Božjem milosrđu i negira djela ljubavi koja čine ljudi u ime Krista itd...)

A vlast odrješivanja grijeha dao je Crkvi:

»Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu.« (Mt 18,18)

Ako je dobila odrješenje, tada se vratila u zajednicu Crkve, ponovno postala članom, te se može pričešćivati. Ako je pak ispovijedila grijeh pobačaja čisto iz forme, onda se ovdje ne može govoriti o iskrenome kajanju. No, molim Vas, da nađete pravi način da s njom razgovarate, bez osuđivanja i ljutnje. Pokušajte svoje negativne emocije u kojima se prepoznaje osuđivanje i ljutnja obuzdati, jer će Vaša majka to osjetiti kao napad i predbacivanje te ćete postići suprotan učinak. Razgovarajte u ljubavi i poniznosti, slobodno možete izraziti svoju povrijeđenost, tugu, patnju. To su iskrene emocije koje diraju i potiču na razmišljanje i obraćenje. Sveti Pavao kaže slijedeće:

Zaodjenite se dakle – kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni – u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi! A povrh svega – ljubav! To je sveza savršenstva. I mir Kristov neka upravlja srcima vašim – mir na koji ste pozvani u jednom tijelu! I zahvalni budite! (Kol 3, 12-15)
Vaša majka treba biti svjesna da je njezino dijete uistinu bilo ljudsko, ne samo nekakve stanice. Embrij u prijevodu znači potomak, mališan. Čovjek je čovjek od trenutka začeća. U određenoj fazi razvoja čovjek, ljudsko biće nosi naziv: zigota, blastula, embrij, fetus, novorođenče, dijete, adolescent, zreo čovjek, starac... Kada Vaša majka s vremenom shvati da je njezin plod zapravo bio čovjek, pravo dijete, savjetujte joj da mu da ime. Krsitite ga u Duhu Svetome. Krštenje u Duhu mnogi roditelji podjeljuju svojoj nerođenoj djeci koju su ili izgubili namjernim pobačajem ili nenamjernim, spontanim pobačajem. Krstiti ga može na jako lijep način: ispovijediti se i na svetoj misi za vrijeme pretvorbe misliti na dijete, izgovoriti mu/joj odabrano ime i tiho reći: (Josipe/Marija), ja te krstim u ime Oca, i Sina i Duha Svetoga.

Kako biste općenito izrgradili bolji odnos s majkom preporučam vam da zajedno molite, zajedno razgovarate o nekoj duhovnoj knjizi koju ste čitali, zajedno odete na duhovnu obnovu, zajedno obavljate svakodnevne dužnosti itd. I uvijek imajte na umu Isusove riječi:
„... gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima.“ (Mt 18, 20)


Božji blagoslov!
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh