Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Samozadovoljavanje I

Imam velikih problema sa samozadovoljavanjem. Volio bih se toga u potpunosti odreći, ali uvijek sam u velikim napastima, i neposredno nakon ispovijedi. I to me "proganja" dok ne popustim, a uglavnom me svlada nakon tjedan-dva, nekad i koji dan nakon ispovijedi. A kad molim za snagu da se odagnam napastima i da ih sv. Mihovil udalji od mene, to uspijeva i nemam taj osjećaj ko da me netko tjera na grijeh, ali onda mi jednostavno dođe da se zadovoljim i to i napravim. Molio bih nekakav savjet, preporučite neko čvrsto uporište kojeg bi se mogao držati. Hvala


Slikovito rečeno: rast u svetosti nije skok s motkom, već maratonska šetnja. Tvoje nastojanje da se oslobodiš potrebe samozadovoljavanja pokazuje jasnu težnju prema tom rastu. Ali on se ne može dogoditi „preko noći“. Preporučam da tu svoju odluku ne hraniš samo odmicanjem ili izbjegavanjem, već na pozitivan način – dubljim razumijevanjem seksualnosti, čitanjem, molitvom, druženjem s osobama koje su ti poticajne i sl.

Još jedna slika: tamu možemo razgoniti na dva načina: ili ćemo je spriječiti da dođe ili ćemo upaliti svjetlo. Vidimo da bi ovaj prvi put bio prilično neuspješan, zar ne? Štoviše, on bi nam stvorio nevjerojatne frustracije jer unatoč našem neprestanom trudu ne bismo bili u stanju ništa primijeniti. Nešto slično se događa kada pokušavamo zaustaviti napasti da nam dolaze na umu na način da se bojimo svake negativne asocijacije ili pomisli. Time ćemo proizvesti samo suprotan učinak i sebi vrlo lako stvoriti nepotrebne kompulzije i skrupule koje će nas ometati u duhovnom rastu jer ćemo sve svoje snage usmjeravati u besmislenu borbu. Ali ima i drugi način – da pokušavamo napraviti što više dobra. Tako će ova druga strana s vremenom i sama sve više ustuknuti. Ne brini se za napasti, one najbolje djeluju ako im se pridaje prevelika pozornost ili pažnja. Pokušaj se ne obazirati na njih i onda kada ti dođu na um jednostavno kreni dalje. Ako se dogodi da ponekad pod tim pritiskom popustiš, ni to ne moj gledati kao katastrofu. Ustraj u dobru i s vremenom ćeš pobijediti! Glavu gore i samo naprijed!

BTB,

don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh