Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Gdje trebaju stajati kumovi na vjenčanju?

Zanima me da li je dopušteno prilikom sakramenta vjenčanja da kumovi/svjedoci sjede u klupama zajedno sa ostalim uzvanicima, npr. u prvoj klupi, a da zaručnici budu sami za oltarom sa svećenikom? Da li svjedoci nužno moraju biti pored mladenaca? Jer ionako njihov potpis stoji na dokumentima, oni prisustvuju vjenčanju i čuju da mladenci slobodno ulaze u brak neovisno na kojem mjestu sjede? Filomena


Filomena,

Red slavljenja ženidbe u svojim rubrikama ne spominje točno mjesto s kojega bi svjedoci trebali pratiti slavlje. Međutim, radi se o općeprihvaćenom liturgijskom običaju da kumovi prilikom slavlja budu pored mladenaca. Predlažem da se takve posebne želje, koje bi svakako trebalo utemeljiti na opravdanom razlogu, očituju župniku ili drugom svećeniku/đakonu koji će u ime Crkve prisustvovati ženidbi i blagosloviti je. On će u tome imati posljednju riječ.   

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh