Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Isus je Bog, a ne zna kad je ponovni dolazak?

Ako je Isus Bog onda ne laže i sve zna. Kako onda na pitanje učenika kada će biti ponovni dolazak On odgovara da ne zna i da to zna samo Otac?


Poštovani!

Poneke tvrdnje Svetoga pisma nisu na prvi pogled baš jasne, ili se čak čini da si međusobno proturječe. Tako su i  ove riječi evanđelja o kojima postavljaš pitanje bile ponekad povodom krivim zaključcima. Među njima je najpoznatija arijanska hereza koja tvrdi da Sin nije u božanstvu jednak Ocu. No, kada uzmemo u obzir druge citate Pisma kao što su „Ja i Otac jedno smo“ (Iv 10,30) i „Ja sam u Ocu i Otac u meni“ (Iv 14,11), ne možemo vjerovati da je Isusu kao Bogu vrijeme velikog svršetka bilo skriveno. Što onda znače te riječi, da o onom času „ne zna ni Sin, nego samo Otac?“

Treba to objasniti hipostatskom unijom dvije naravi u Kristu, po kojoj se vlastitosti svake naravi pripisuju samoj Kristovoj osobi (vidi KKC 467-468). Vjerovanje sv. Atanazija (koristi se u obredu egzorcizma) nas uči da je Krist „jednak Ocu po božanstvu, a manji od Oca po ljudskoj naravi“. Stoga, ako Krist kaže da štogod ne zna, mora biti da on u svojoj ljudskoj naravi na neki način nije želio znati ono čega je u svojoj božanskoj naravi bio svjestan. Razlog tog „namjernog neznanja“ bio bi taj što objava te stvari ljudima nije bila dijelom njegova poslanja:

“Ono što u tom području kaže da ne zna, izjavljuje drugdje da nema poslanja da to objavi.” (KKC 474)

Također možemo reći da bi takvo, slobodno prihvaćeno neznanje bilo dijelom Kristova “poniženja samoga sebe” (Fil 2,8) kojim je na sebe utjelovljenjem prihvatio brojna ljudska ograničenja, pa zašto onda ne i ovo?

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh