Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Umjetna oplodnja i Božji plan

Što mislite, jesu li djeca začeta umjetnom oplodnjom isto bila u Božjem planu prije svoga rođenja? Unaprijed hvala na odgovoru.


Vrlo je teško uspoređivati Božje planove s ljudskim planovima. Srednjovjekovni teolozi su se u raspravama o Božjem sveznanju trudili pokazati da ono uključuje samo „sve što se dogodilo“ i „sve što će se dogoditi“, već i „sve mogućnosti koje se ikada mogu dogoditi“. Dakle „SVE“ u najpotpunijem smislu. To je jedan od načina na koji mi, kao ograničena bića, sebi pojašnjavamo vezu između ljudske slobode i Božjeg sveznanja. Dakle, kao što je teolog Molina govorio, Bog poznaje uvijek sve mogućnosti koje neka osoba može napraviti u određenom trenutku. Pojedinac ničim nije prisiljen učiniti neki izbor, ali što god izabrao, ono je Bogu već unaprijed poznato u svim svojim posljedicama. Možda ti Božje sveznanje mogu prezentirati slikom zemljovida. Čovjek se može odlučiti uvijek samo za jedan put, ali Bogu su svi putovi koji postoje poznati, u svim svojim dijelovima. Čovjek ni u jednom trenutku nije prisiljen izabrati kuda krenuti, ali što god izabere, to je Bogu već unaprijed poznato, jer poznaje sve moguće putove, zna kamo vode i kamo stižu.

Božje sveznanje osobito dolazi do izražaja kada govorimo o stvaranju. Ništa novo ne može nastati, ako Bog to ne dopusti. To je poglavito slučaj s ljudskim dušama. Čim se radi o tome da je nastalo novo ljudsko biće, moramo znati da se to ne bi moglo dogoditi da Bog sam nije „dopustio“ njegov nastanak. Vjerujem da i sama znaš kako su kršćanstvu strana neoplatonistička vjerovanja o tome da su duše postojale negdje u nebu već prije nego što su se spojile s tijelom. Kršćanska teologija od prvih stoljeća se protivi nauku o preegzistenciji duša. Dakle, ne postoji neki veliki skup duša na nebu koje se onda spajaju s tijelima koja s vremenom nastaju. Upravo suprotno, mi vjerujemo da Bog uvijek iznova stvara svaku dušu i udahnjuje ju u ljudsko tijelo (oplođenu stanicu). Generalno katoličko vjerovanje je da se to događa u trenutku začeća. „Crkva uči da Bog svaku duhovnu dušu neposredno stvara, da dušu ne "proizvode" roditelji i da je duša besmrtna. Ona ne propada kad se tijelo odvaja smrću i ponovno će se ujediniti s tijelom u konačnom uskrsnuću.“ (Katekizam Katoličke Crkve, br. 366)

Stoga je odgovor na tvoje pitanje itekako potvrdan. Čim imamo slučaj da Bog stvara ljudsku dušu, udahnjuje ju i daje joj da živi, sasvim je jasno da to spada u Božji plan. Samim time što svakog čovjeka iznova stvara, Bog ga u potpunosti poznaje i proniče. Za kraj ti šaljem i jedan biblijski citat koji o tome govori: „Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih…“ (Jr 1,5) Jasno, to ne znači da je umjetna oplodnja ujedno i moralno opravdana.

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh